Agenda

Als u interesse heeft om de Kerkzaal te boeken en er staat een optie, dan gelieve ons toch te contacteren.

aug
16
wo
Zomeravond orgelconcerten door Cor van Wageningen
aug 16 @ 20:15

Liefhebbers van orgelmuziek kunnen de maanden juli en augustus genieten van de klanken van het bekende Strumphlerorgel in de Eusebius in Arnhem. Tijdens de ‘Zomeravond Orgelconcerten’ bespeelt elke woensdagavond een andere organist het imposante Strumphlerorgel.

De ‘Zomeravond orgelconcerten’ beginnen om 20.15 en de toegang is gratis. Na afloop kan een vrijwillige bijdrage worden gegeven.


Cor van Wageningen studeerde aan het Conservatorium in Arnhem. In 1982 werd hij eersteprijswinnaar tijdens de 9e Internationale Orgeldagen Rijnstreek.

Na een periode van ongeveer vijftien jaar te hebben gedoceerd aan het Arnhems Conservatorium in o.a. de vakken orgelmethodiek, uitvoeringspraktijk en orgel is hij als organist, daarnaast ook als klavecinist geheel toegewijd aan zijn activiteiten als uitvoerend musicus. Naast zijn concertpraktijk en activiteiten als kerkmusicus maakte hij cd’s van werken van barokcomponisten als Buxtehude, Scheidemann en Bach op historische instrumenten. De laatste jaren heeft hij zich speciaal verdiept in de Duitse Romantiek, met name in het werk van Max Reger. Van een serie Reger-cd’s die hij maakt op grote Duitse romantische orgels, zijn nu drie, in brede kring als toonaangevend beschouwde delen verschenen. Veelvuldig is hij op de radio te beluisteren. Hij is een veelgevraagd begeleider van ensembles en solisten. Aan verscheidene conservatoria leidde hij masterclasses en verzorgde hij voordrachten.

Programma

Andrea Gabrieli (±1533-1585)

Uit Missa Dominicalis

– Introitus- Kyrie eleison – Kyrie eleison –Christe eleison – Christe eleison – Christe              eleison –Kyrie eleison – Kyrie eleison – Kyrie eleison (ultimum)

Gloria in excelsis Deo – et in terra pax hominibus bonae voluntatis – Laudamus Te –

Benedicimus Te – Adoramus Te – Glorificamus Te – Gratias agimus Tibi propter

Magnam  Gloriam tuam – Domine Deus Rex caelestis, Deus Pater omnipotens –

Domine Fili unigenite, Iesu Christe – Domine Deus Agnus Dei, Filius Patris – Qui tollis

peccata mundi, miserere nobis – Qui tollis peccata mundi, suscipe deprecationem

nostram – Qui sedes ad dexteram Patris, miserere nobis – Quoniam Tu solus

Sanctus –  Tu solus Dominus – Tu solus altissimus, Iesu Christe – Cum Sancto Spiritu

in gloria Dei Patris –  Amen

 

De misdelen worden in historische alternatim-vorm uitgevoerd: de verzen klinken afwisselend vocaal in de oorspronkelijke gregoriaanse wijze (XIe mis) en op orgel. De orgelverzen bevatten elementen uit het gregoriaans.

 

Vincenzo Petrali (1832-1889)

Uit: Messa Solenne

– Preludio in F

– Allegretto per Clarinetto in Bes

– Sonata per la communione in G

– Sonata finale in D

 

Marco Enrico Bossi (1860-1925)

Tre momenti francescani, op. 140

– Fervore

– Colloquio colle rondini

– Beatitudine

 

Padre Davide da Bergamo (1791-1863)

– Sinfonia D maggiore, con trombe e Fagotti obbligate e risposte in eco

aug
20
zo
Kerkdienst voor iedereen
aug 20 @ 10:15 – 12:00

De kerkdiensten in de Eusebius worden iedere derde zondag van de maand (en feestdagen) georganiseerd door de Protestantse Gemeente Arnhem. Iedereen is welkom om naar de viering te komen.

De Protestantse Gemeente Arnhem wordt gevormd door verschillende wijkgemeenten en gemeenten van bijzondere aard, variërend van vrijzinnig tot confessioneel.

PGA wil een vitale geloofsgemeenschap zijn, die werk maakt van haar geloof, weet waar ze voor staat en geloofwaardig is; die mensen helpt op hun geloofsweg, de joods-christelijke traditie levend houdt en tolk is van het evangelie; die omziet naar elkaar en het opneemt voor mensen in nood, dichtbij en verder weg; die er is voor mensen binnen, aan de rand en buiten de kerk, die reageert en inspeelt op wat zich in de samenleving aandient, die van betekenis is voor de stad en betrokken is op de buurt, die oog heeft voor problemen wereldwijd, die uitnodigend en wervend is. Daarvoor willen we ook vanuit financieel en organisatorisch oogpunt een vitale en flexibele gemeenschap zijn.

aug
23
wo
Zomeravond orgelconcerten door Marcel Verheggen
aug 23 @ 20:15

Liefhebbers van orgelmuziek kunnen de maanden juli en augustus genieten van de klanken van het bekende Strumphlerorgel in de Eusebius in Arnhem. Tijdens de ‘Zomeravond Orgelconcerten’ bespeelt elke woensdagavond een andere organist het imposante Strumphlerorgel.

De ‘ Zomeravond orgelconcerten’ beginnen om 20.15 en de toegang is gratis. Na afloop kan een vrijwillige bijdrage worden gegeven.


Marcel Verheggen (orgel) studeerde orgel en muziektheorie aan het Conservatorium van Maastricht. Hij volgde cursussen in binnen- en buitenland bij onder andere Luigi Ferdinando Tagliavini, Daniel Roth en Montserrat Torrent. Marcel Verheggen geeft concerten in binnen- en buitenland en maakt geregeld radio- en cd-opnamen. Hij beheerst een groot aantal werken uit het hele orgelrepertoire, variërend van vroeg-renaissancemuziek tot en met hedendaagse werken. Aan de Hogeschool Thorn en het Conservatorium van Maastricht is hij orgeldocent. In binnen- en buitenland geeft hij tevens meestercursussen.

Programma

Alexandre Guilmant (1837 – 1911)

Morceau de concert

– Prélude

– Thème et variations

– Final

– Élévation ou Communion dans le style de J.S. Bach

 

Joseph Jongen (1873 – 1953)

– Scherzetto

– Pastorale

 

Pierre Froidebise (1914 – 1962)

Dyptique

– Méditation

– Louanges

 

Jean Langlais (1907 – 1991)

Uit: Trois Paraphrases Grégoriennes:

– Ave Maria, Ave maris stella

 

Jehan Alain (1911 – 1940)

– Postlude pour l’office de complies

 

Thierry Escaich (1965)

– Cinq versets sur le Victimae Paschali

aug
27
zo
Eusebius Meditatie Challenge: zondag editie
aug 27 @ 11:00 – 12:00

Zondag 27 augustus is er een inloop meditatiebijeenkomst van 11.00 tot 12.00 uur uur in de Eusebius. Onder leiding van diverse scholen en praktijken die zich bezig houden met yoga, mindfullness, mantra’s, en meditatief bewegen wordt deze bijeenkomst verzorgd.

De initiatiefnemers willen het spirituele karakter van De Eusebius meer inhoud geven met meditatiemomenten die bedoeld zijn voor iedereen die behoefte heeft aan een moment van rust en bezinning.

In de prachtige Kerkzaal hoopt de organisatie zoveel mogelijk mensen bij elkaar te krijgen voor deze zondag ochtend.

Graag zelf een kussentje of matje meebrengen

Eusebius Meditatie Challenge zondag vraagt een bijdrage van € 5 per persoon

Entree: € 5

Begeleiding door:

  • Martine Jetten mindfulness en hoogsensitiviteit
  • Jos van de Biesen
  • Doris Lilienweiss Yoga

Meer informatie

aug
30
wo
Zomeravond orgelconcerten door Hayo Boerema
aug 30 @ 20:15

Liefhebbers van orgelmuziek kunnen de maanden juli en augustus genieten van de klanken van het bekende Strumphlerorgel in de Eusebius in Arnhem. Tijdens de ‘Zomeravond Orgelconcerten’ bespeelt elke woensdagavond een andere organist het imposante Strumphlerorgel.

De ‘ Zomeravond orgelconcerten’ beginnen om 20.15 en de toegang is gratis. Na afloop kan een vrijwillige bijdrage worden gegeven.


Hayo Boerema werd geboren in 1972 in Groningen.
Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij orgel bij Johann Th. Lemckert en kerkmuziek bij Marijke van Klaveren. Tevens behaalde hij er zijn Aantekening Improvisatie bij Jos van der Kooy.
Aan het Rotterdams Conservatorium studeerde hij koordirectie bij Barend Schuurman.
Verdere improvisatielessen volgde hij bij Jos van der Kooy en in Parijs bij Naji Hakim. Bij Ben van Oosten specialiseerde hij zich in het frans-symphonische repertoire.

Hij won prijzen tijdens diverse concoursen en festivals o.a. in Wenen (1998), Neurenberg (1999), Parijs (1999), St Albans (2001), Nijmegen (2004) en Kotka (2005).

Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk met recitals zowel in binnen- als buitenland.

Tevens werkt hij regelmatig mee aan radio-opnamen, zowel in samenwerking met diverse koren zoals de Laurenscantorij als wel als solist.

Sinds december 2005 is hij organist van de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam.

In 2009 ontving hij van de Société Académique d’Education et d’Encouragement ‘Arts, Sciences, Lettres’ in Parijs de zilveren medaille vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelkunst.Sinds 2010 is hij verbonden aan Codarts Hogeschool voor muziek in Rotterdam als docent improvisatie. Van zijn spel zijn diverse Cd’s verschenen – waaronder het integrale werk van Jehan Alain – die door de pers zeer positief zijn ontvangen. Momenteel is hij bezig met het opnemen van de orgelwerken van Olivier Messiaen

Programma

 

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

– Praeludium et Fuga Es-dur, BWV 552

Hayo Boerema (1972)

– Improvisatie op Lutherliederen (2017 Lutherjaar)

 

Alexandre Guilmant (1837-1911)

Sonate V en ut mineur op. 80

– Allegro appassionato

– Adagio con molt’ espressione

– Scherzo

– Choral et Fugue

sep
4
ma
Eusebius Meditatie Challenge
sep 4 @ 19:30 – 20:30

Vanaf 5 juni is er iedere eerste maandag van de maand een inloop meditatiebijeenkomst van 19.30 tot 20.30 uur in de Eusebius . Onder leiding van diverse scholen en praktijken die zich bezig houden met yoga, mindfullness, mantra’s, en meditatief bewegen worden de avonden verzorgd.

Graag zelf een kussentje of matje meebrengen

Eusebius Meditatie Challenge vraagt een bijdrage van € 5 per persoon

Programma

27 augustus (zondag) is een speciale Meditatie Bijeenkomst. 

4 september door Dans als Meditatie

2 oktober door Mindfulness en muziek door Next Turn

6 november door Kundalini Yoga Arnhem

4 december door Praktijk Jos van Biesen

8 januari: nog nader in te vullen

5 februari door Mindfullness 4 more

5 maart door Dans als meditatie

2 april door Geeke Booij

7 mei door Yoga Campus Arnhem

Meer informatie

sep
9
za
Open Monumentendag
sep 9 @ 11:00 – 15:00

 

De Eusebius is zonder meer Arnhems voornaamste monument van geschiedenis en kunst. De huidige restauratie biedt de mogelijkheid om bij dit monument onder de huid te kruipen. Op 9 september – tijdens Open Monumentendag – is de werkplaats opnieuw geopend voor bezoekers tussen 11.00 en 15.00 uur.

Op de werkplaats rondom de kerk zijn deze dag ambachtslieden aan het werk die betrokken zijn bij de restauratie van de Eusebius. Steenhouwers, schilders, stukadoors en andere ambachtslieden vertellen u graag over hun bijzondere werkzaamheden en ervaringen.

Peter Koelewijn, bouwmanager van de restauratie van de Eusebius, en zijn team leiden u graag rond op de steigers aan de buitenzijde van de toren.*

*Vanwege veiligheidsvoorschriften is het bezoek aan de toren louter toegankelijk voor gezonde en mobiele personen van 14 jaar en ouder. Het dragen van een valhelm is verplicht; er zijn ter plekke voldoende helmen aanwezig. De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten.

sep
10
zo
Rabo Bridge to Bridge
sep 10 @ 10:30

Op zondag 10 september 2017 klinkt in hartje Arnhem het startschot voor de 32e editie van de Rabo Bridge to Bridge. Iedereen is welkom bij hét hardloopevenement van Arnhem. Van jong tot oud en van beginner tot topper. Traditioneel kun je ervoor kiezen om je individueel in te schrijven of om met je collega’s of relaties aan de start te verschijnen van de Airborne Memorial Business Run.

De inschrijving is sinds vrijdag 31 maart 20.00 uur open. Dit geldt voor alle onderdelen: Airborne Memorial 10 Engelse Mijlen, Van Wijnen 6,22 Engelse Mijlen (10km), Menzis 3,11 Engelse Mijlen (5km), MediaMarkt Kidsrun (1 en 2EM) en de CCV Business Run (3,11, 6,22 of 10 Engelse Mijlen).

sep
15
vr
Conferentie Bridge to the Future
sep 15 @ 14:00 – 17:00

“Moreel Kompas is een innerlijk gevoel dat een onderscheid maakt wat goed is van wat er mis is, functioneert als een gids (zoals de naald van een kompas) voor het moreel juiste gedrag” (I.W. Wiley, 1865). Maar wat is het juiste dan? En voor wie? In welke context? Het is een begrip dat mensen meteen aan het denken zet. Opvattingen verschuiven in de tijd, verschillen tussen culturen. Tussen goed en fout zit een grijs, of juist een veelkleurig gebied.

Bridge to the Future verbindt op de jaarlijkse conferentie lessen uit het verleden met actuele vraagstukken en perspectieven voor de toekomst. Welke kant kozen mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog? En hoe wordt daar nu over geoordeeld? Geeft ons moreel kompas richting voor de gespannen situaties in de complexe wereld van nu waarin tegenstellingen verharden en polarisatie de kop op steekt?

Welke rol heeft het morele kompas bij het bereiken of handhaven van vrede en veiligheid in de wereld? Wanneer en in hoeverre is het gebruik van geweld daarbij gerechtvaardigd?

Programma

Conferentie Bridge to the Future op vrijdag 15 september 2017 wordt gehouden van 14.00 tot 17.00 uur.

Wij ontvangen u graag vanaf 13.30 uur in de Eusebiuskerk te in Arnhem.

Jacobine Geel is gespreksleider tijdens de conferentie.

Op het programma onder meer:
– een gesproken column van Sheila Sitalsing
– een gesprek met Jan Terlouw
– een korte speech van Wiam Abdelnour gevolgd door een gesprek met een aantal jongeren
– interview met generaal majoor Kees Mattijssen en brigadier Coin Weir
– voordracht van Herman van Rompuy

Tussendoor is er ruimte voor vragen en discussie.

Stand-up filosofe Laura van Dolron verzorgt een intermezzo.

Aanmelden conferentie Bridge to the Future 

sep
17
zo
Kerkdienst voor iedereen
sep 17 @ 10:15 – 12:00

De kerkdiensten in de Eusebius worden iedere derde zondag van de maand (en feestdagen) georganiseerd door de Protestantse Gemeente Arnhem. Iedereen is welkom om naar de viering te komen.

De Protestantse Gemeente Arnhem wordt gevormd door verschillende wijkgemeenten en gemeenten van bijzondere aard, variërend van vrijzinnig tot confessioneel.

PGA wil een vitale geloofsgemeenschap zijn, die werk maakt van haar geloof, weet waar ze voor staat en geloofwaardig is; die mensen helpt op hun geloofsweg, de joods-christelijke traditie levend houdt en tolk is van het evangelie; die omziet naar elkaar en het opneemt voor mensen in nood, dichtbij en verder weg; die er is voor mensen binnen, aan de rand en buiten de kerk, die reageert en inspeelt op wat zich in de samenleving aandient, die van betekenis is voor de stad en betrokken is op de buurt, die oog heeft voor problemen wereldwijd, die uitnodigend en wervend is. Daarvoor willen we ook vanuit financieel en organisatorisch oogpunt een vitale en flexibele gemeenschap zijn.

4 gedachten over “Agenda

  1. wordt er ooit nog “Toccata and Fugue in D Minor” van JSB gespeeld?
    ik zou dit zo graag eens live op een kerkorgel mogen horen

  2. zijn er behalve de veiling op 21 maart ook gewoon beelden te koop?

Geef een reactie