Ambitus Orgelconcours

Wanneer:
19 november 2016 @ 09:30 – 00:00
2016-11-19T09:30:00+01:00
2016-11-19T00:00:00+01:00
Kosten:
Gratis
Contact:
Ambitus Orgelconcours

12472682_839704992807649_9073927547101937061_nDe Ambitus Foundation organiseert gedurende 2016 en 2017 haar eerste orgelconcours met nationale allure voor jonge organisten uit zowel binnen- als buitenland. De doelstelling is tweeledig: ten eerste om talentvolle jonge organisten gelegenheid geven om zich te presenteren en zich verder te ontwikkelen. Daarnaast om de grote rijkdom aan historische Nederlandse orgels en orgelcultuur voor het voetlicht te halen. Talentvolle jonge mensen op hun weg naar de toekomst worden zo in aanraking gebracht met nationaal historisch erfgoed.

Opzet orgelconcours
Jonge organisten tot en met 21 jaar krijgen de kans om op historische orgels hun talenten te presenteren. Verdeeld over drie categorieën (t/m 12 jaar, 13 t/m 16 jaar en 17 t/m 21 jaar) spelen zij in meerdere rondes zelfgekozen repertoire én in de finale speciaal een door Kees van Eersel geschreven muziekstuk. Gespeeld wordt in de Sint-Joriskerk te Amersfoort (Naberorgel), de Eusebiuskerk te Arnhem (Strumphlerorgel), Grote of Maria Magdalenakerk te Goes (Marcussenorgel) en de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem (Mullerorgel).

Professionele organisatie
Om het succes van het concours te borgen, is een professionele organisatie opgezet die organisatie staat voor zorgvuldigheid, kwaliteit en duurzaamheid. Communicatiemomenten worden zorgvuldig gekozen om het concours en haar sponoren breed onder de aandacht te brengen.

Gerenommeerde organisten
Bekende en gewaardeerde organisten zoals Ton Koopman, Ab Weegenaar, Sander van den Houten, Sietze de Vries en Wolfgang Baumgratz en vele anderen hebben zich verbonden aan het concours. Zij maken deel uit van de organisatie en zijn bijvoorbeeld jurylid. Sommige deelnemers hebben al concoursen in Europa gewonnen. Het niveau van het concours ligt hoog en het concours mag zich verheugen in goede belangstelling. Tijdens het concours, dat een looptijd heeft van ongeveer een jaar, krijgen deelnemers die doorgaan naar de opeenvolgende rondes begeleiding middels lessen en coaching van gerenommeerde (conservatorium)docenten. Prijzen bestaan per categorie uit een geldbedrag voor bladmuziek, concerten en een stipendium.

Focus op lange termijn impact
In lijn met haar missie richt Ambitus haar blik op de toekomst en het bereiken van een duurzaam resultaat. Coaching van deelnemers aan het orgelconcours richt zich bijvoorbeeld niet alleen op ontwikkelen van muzikale vaardigheden maar ook op praktische en zakelijke vaardigheden. Deze gedegen, lange termijnaanpak en de combinatie met vorming door professionals draagt bij aan de vorming van een nieuwe generatie jonge organisten met ambitie. Het Ambitus Orgelconcours kan voor hen een belangrijke stap op weg zijn op weg naar hun professionele toekomst.

Entree: gratis