Zomeravond orgelconcerten door Cor van Wageningen

Liefhebbers van orgelmuziek kunnen de maanden juli en augustus genieten van de klanken van het bekende Strumphlerorgel in de Eusebius in Arnhem. Tijdens de ‘Zomeravond Orgelconcerten’ bespeelt elke woensdagavond een andere organist het imposante Strumphlerorgel.

De ‘Zomeravond orgelconcerten’ beginnen om 20.15 en de toegang is gratis. Na afloop kan een vrijwillige bijdrage worden gegeven.


Cor van Wageningen studeerde aan het Conservatorium in Arnhem. In 1982 werd hij eersteprijswinnaar tijdens de 9e Internationale Orgeldagen Rijnstreek.

Na een periode van ongeveer vijftien jaar te hebben gedoceerd aan het Arnhems Conservatorium in o.a. de vakken orgelmethodiek, uitvoeringspraktijk en orgel is hij als organist, daarnaast ook als klavecinist geheel toegewijd aan zijn activiteiten als uitvoerend musicus. Naast zijn concertpraktijk en activiteiten als kerkmusicus maakte hij cd’s van werken van barokcomponisten als Buxtehude, Scheidemann en Bach op historische instrumenten. De laatste jaren heeft hij zich speciaal verdiept in de Duitse Romantiek, met name in het werk van Max Reger. Van een serie Reger-cd’s die hij maakt op grote Duitse romantische orgels, zijn nu drie, in brede kring als toonaangevend beschouwde delen verschenen. Veelvuldig is hij op de radio te beluisteren. Hij is een veelgevraagd begeleider van ensembles en solisten. Aan verscheidene conservatoria leidde hij masterclasses en verzorgde hij voordrachten.

Programma

Andrea Gabrieli (±1533-1585)

Uit Missa Dominicalis

– Introitus- Kyrie eleison – Kyrie eleison –Christe eleison – Christe eleison – Christe              eleison –Kyrie eleison – Kyrie eleison – Kyrie eleison (ultimum)

Gloria in excelsis Deo – et in terra pax hominibus bonae voluntatis – Laudamus Te –

Benedicimus Te – Adoramus Te – Glorificamus Te – Gratias agimus Tibi propter

Magnam  Gloriam tuam – Domine Deus Rex caelestis, Deus Pater omnipotens –

Domine Fili unigenite, Iesu Christe – Domine Deus Agnus Dei, Filius Patris – Qui tollis

peccata mundi, miserere nobis – Qui tollis peccata mundi, suscipe deprecationem

nostram – Qui sedes ad dexteram Patris, miserere nobis – Quoniam Tu solus

Sanctus –  Tu solus Dominus – Tu solus altissimus, Iesu Christe – Cum Sancto Spiritu

in gloria Dei Patris –  Amen

 

De misdelen worden in historische alternatim-vorm uitgevoerd: de verzen klinken afwisselend vocaal in de oorspronkelijke gregoriaanse wijze (XIe mis) en op orgel. De orgelverzen bevatten elementen uit het gregoriaans.

 

Vincenzo Petrali (1832-1889)

Uit: Messa Solenne

– Preludio in F

– Allegretto per Clarinetto in Bes

– Sonata per la communione in G

– Sonata finale in D

 

Marco Enrico Bossi (1860-1925)

Tre momenti francescani, op. 140

– Fervore

– Colloquio colle rondini

– Beatitudine

 

Padre Davide da Bergamo (1791-1863)

– Sinfonia D maggiore, con trombe e Fagotti obbligate e risposte in eco