Zomeravond orgelconcerten door Aart Bergwerff

Liefhebbers van orgelmuziek kunnen de maanden juli en augustus genieten van de klanken van het bekende Strumphlerorgel in de Eusebius in Arnhem. Tijdens de ‘Zomeravond Orgelconcerten’ bespeelt elke woensdagavond een andere organist het imposante Strumphlerorgel.

De ‘Zomeravond orgelconcerten’ beginnen om 20.15 en de toegang is gratis. Na afloop kan een vrijwillige bijdrage worden gegeven.


Aart Bergwerff studeerde orgel aan het Rotterdams Conservatorium, in Parijs bij Marie-Claire Alain en in Noord-Duitsland bij Harald Vogel.

Zijn studie bij Alain in Parijs sloot hij af met het behalen van de Prix de Virtuosité.

Hij won prijzen op internationale orgelconcoursen te Brugge, Lausanne   en Groningen. In 2003 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Aan het Rotterdams Conservatorium is hij hoofdvakdocent orgel. Als organist is hij vaak te gast bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en bij de Philharmonie Zuid-Nederland.

Aart Bergwerff is organist van de Grote-of O.L.V.-Kerk te Breda en daarmee de vaste bespeler van het monumentale Flentrop-orgel. Sinds 1 september is hij tevens cantor-organist van de Remonstrantse Gemeente/Arminius Rotterdam en bespeelt hij het unieke Steenkuyl-orgel in dit markante kerkgebouw.

Programma

 

Perpetuum mobile

 

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

– Preludium en fuga in a klein BWV 543

 

Jeroen van Veen (1969)

– Minimal Prelude nr. 60, Tango for organ

opgedragen aan Aart Bergwerff

 

Johann Sebastian Bach

– Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’

à 2 claviers et pédale – il canto fermo nel tenore BWV 663

 

Igor Stravinsky (1882-1971)

Uit: L’ Oiseau du Feu:

– Berçeuse et Finale

(voor orgel bewerkt door Maurice Besly)

 

Bach/Astor Piazzolla (1921-1992)

– Fuga y mysterio

(voor orgel bewerkt door Aart Bergwerff)

 

Franz Schmidt (1874-1939)

– Toccata in C