Eusebius Fellows

Een Fellow van de Eusebius te Arnhem zet zich met RAAD en DAAD in om de Eusebius te behouden, het restauratieproces te voltooien en daarmee van de Eusebius een bruisende ontmoetingsplaats te maken in het hart van Arnhem.

De Fellow draagt de kerk een warm hart toe, kent haar een bijzondere betekenis toe, in cultuurhistorische, symbolische (wederopbouw na WOII), economische (toeristen) en culturele (evenementen) zin.
De ambassadeur gelooft in de restauratie- en toekomstplannen en wil die uitdragen.

Enkele FELLOWS over hun betrokkenheid:

Kees Bakker:

“Waarom ik betrokken ben bij De Eusebius is omdat ik als Arnhemmer verantwoordelijkheid voel voor de ontwikkeling van onze stad. Wederopbouw is niet iets alleen van de generatie net na de oorlog. Als voormalig politiechef weet ik hoe belangrijk het is dat mensen zich met elkaar betrokken voelen bij hun leefomgeving en hoe bindend het is om gezamenlijk iets voor elkaar te krijgen waar je trots op kunt zijn.”

Andrea de Boeij:

“Ik ben fellow van De Eusebius omdat ik geniet van mooie gebouwen. Ik kijk daarom reikhalzend uit naar de dag waarop de Eusebius weer in volle glorie staat te schitteren in Arnhem en lever graag mijn bijdrage aan dit prachtige icoon van Arnhem.”

Jan van Dalen:

“Betrokken zijn bij de Eusebius is houden van mooie monumenten.”

Margreet van Gastel:

“De Eusebius (of De Eusebeus voor de echte Arnhemmer)  bepaalt al 1000 jaar de skyline van Arnhem. Weliswaar in verschillende verschijningsvormen en soms verwoest door beeldenstorm of de Tweede Wereldoorlog, maar altijd als centrum in de Arnhemse gemeenschap. Om te rouwen, te trouwen, te begraven of troost te vinden.
Dat moeten we voor de toekomst behouden met een bij de tijd horende bestemming,maar steeds als middelpunt in onze stad. Arnhem en de Eusebius horen bij elkaar!

Marieke van Kessel

“Waarom zou je je niet inzetten om de Eusebius in 2019 weer als icoon van de stad te laten stralen? Ik kan mij geen reden bedenken.”

Bart van Meer:

“Oude steden zoals Arnhem leven bij gratie van iconen. Die zijn bepalend voor het karakter van de stad.  De Eusebius is meer dan representatief voor Arnhem, een icoon bij uitstek! Dat betekent simpelweg dat je niet om de Eusebius heen kunt.”

Paul Scholten:

“Zonder Eusebius is Arnhem ondenkbaar. Zij is het symbool van verleden, heden en toekomst van de stad, steeds torenhoog herkenbaar voor alle inwoners. Dit historisch kunstwerk in goede staat doorgeven aan volgende generaties is de plicht van ons allen. De quote voor mij zelf is : Daar ging ik voor, daar ga ik voor!”

Frank Thooft:

“Stel je voor dat je een buitenlandse toerist bent en bewust naar (de slag om) Arnhem bent gekomen om de historie te ervaren. Dan wil je toch een mooi gerestaureerde kerk zien?”

Edwin Verdurmen:.

“De Eusebius is een groots icoon van onze stad. Arnhem is rond de kerk ontstaan en er is historisch een intense verbintenis door de eeuwen heen. Deze zal ook doorgetrokken dienen te worden naar de toekomst, in een nieuwe vorm en met een nieuwe betekenis. Het voelt voor mij als een eer om daaraan te morgen bijdragen.”

Dick Zweijtzer:

“Het is een eer om als fellow opnieuw blijk te kunnen geven van betrokkenheid bij dit Arnhemse icoon, die ik voorheen functioneel vanuit de gemeente Arnhem al had. De Eusebius verdient het om in volle glorie hersteld te worden en door een nieuwe bestemming niet alleen een plek te hebben in het hart van de stad, maar ook een plek te krijgen in het hart van alle Arnhemmers.”

Onze FELLOWS zijn:

Kees Bakker
Martijn Baudoin
Peter Berns
Jaap Boehmer
Andrea de Boeij
Ine van Burgsteden
Ian Cressie
Jan van Dalen
Yosser Dekker
Wim Diesveld
Gerrie Elfrink
Roy Everts
Constantijn Fuchs
Margreet van Gastel
Frans Gazendam
Rahmi Gemril
Tim Graat
Arie de Groot
Peter de Haan
Coen ten Hage
Alexander van den Hoven
Bernd Huibers
Natasja Huting
Willem Jakobs
Willem Jansen Verplanke
Joze Janssen
Bert de Jong
Ronald de Jonge
Marieke van Kessel 
Anke Kobelt
Ana-Maria Marin
Dick van der Meer
Bart van Meer
Rens Plaschek
Ewoud Pranger
Edwin Rijkaart van Cappellen
Folkert  Rotshuizen
Marc Sanders
Paul Scholten
Petra van Stijn
Frank Thooft
Bep van der Velden
Edwin Verdurmen
Jos Wegdam
Nick Wijnveldt
Robert Wittenberg
Francien van Zetten
Dick Zweijtzer
De Fellows tijdens het eerste Fellows ontbijt

De Fellows tijdens het eerste Fellow-ontbijt
29 augustus 2013 (foto Rens Plaschek)