Veiling kunst van Joop Janssen voor de restauratie

UNIEKE VEILING 

Het symbolisch Realisme van Joop Janssen

 KIJKDAGEN van 26 september t/m 14 oktober 2015

 

Een unieke veiling van schilderijen van de Arnhemse kunstenaar

Joop Janssen, TE ZIEN in de Eusebiuskerk, het bruisende hart van Arnhem.

De werken zijn geschonken door de erven Janssen.  De opbrengst komt geheel ten goede aan de restauratie van de Eusebiuskerk. Notarishuis Arnhem verzorgt in oktober belangenloos de veiling.

Hoe dit werkt kunt u lezen op de website. www.notarishuis-arnhem.nl.

Joop Janssen is geboren in 1914 in Den Haag.  Later ondergebracht in een pleeggezin in het weidse West-Brabantse landschap en aan het werk gezet als huisschilder.  Men ontdekte dat hij meer kon dan alleen deuren verven. In 1935 gaat hij studeren aan de academie Kunstoefening in Arnhem.  De hoofdvakken worden monumentale kunst, glas in lood en muurschilderen. Na het examen zwerft hij enige tijd door Frankrijk. De ramen in de kathedralen van Amiens, Rouen, Chartres en Parijs laten hem zien wat je met licht en kleur kunt bereiken. Ook ziet hij in het Louvre en het Musée de Cluny de emailles, wat hem ertoe aanzet om terug in Arnhem weer opnieuw naar de academie te gaan, nu voor edelsmeden emailleren en boetseren. In de oorlogsjaren zijn DE eerste opdrachten kandelaars tabernakelkasten EN  reliefs. Hij maakt als stadsglazenier een groot aantal ramen, zo ook voor de Sint Eusebiuskerk. Het raam is in Arnhem gebleven en nog steeds te bezichtigen in de Eusebiuskerk

Joop Janssen was een solide vakman die de techniek tot in zijn vingertoppen beheerste. Zijn vroege werk is een ontsnapping uit deze wereld van productiedwang en opgelegde motieven. Tegelijk is er een duidelijke verbinding tussen evocatieve, mystieke, verhevene en het symbolische, dat eigen is aan de taal van het kerkraam en dat wat men terug kan zien in zijn schilderijen.  Als zodanig vormen deze schilderijen een uniek verzameling die niet eenvoudig in de Nederlandse traditie te plaatsen is en die we alleen maar kunnen verklaren vanuit de biografie en de persoon van de kunstenaar zelf. Hij behoorde ontegenzeglijk tot de inner circle van de Arnhemse KunstenaarS scene. Zijn eigenzinnigheid is uit zijn omvangrijke toegepaste werk nauwelijks af te lezen Wie hem wil leren kennen kan beter zijn schilderijen bekijken. Joop Janssen overlijdt op 28 mei 1993 TE Arnhem.

Openingstijden:
Maandag t/m zaterdag                       10.00-17.00 uur
Zondag                                               12.00-17.00 uur

Eusebiuskerk is rolstoeltoegankelijk.

Voor meer info:
Mevrouw P. van der Ven
Bedrijfsleider  026-4435068
Eusebiuskerk
Kerkplein 1
6811 EB Arnhem
www.eusebius.nl