Ambitus Orgelconcours

Eerste ronde 12472682_839704992807649_9073927547101937061_n voor jongeren op 19 november in Arnhem in teken van J.P. Sweelinck en Duitse romantiek   

De eerste ronde van het prestigieuze nationale Ambitus Orgelconcours voor Europese jongeren gaat zaterdag 19 november 2016 om 9.30 uur van start in de historische Eusebiuskerk in Arnhem.  Met 20 winnaars uit de voorronde uit binnen- en buitenland én een jury van befaamde Nederlandse  organisten belooft de eerste ronde een dag met spanning, maar vooral veel prachtige en  gevarieerde orgelmuziek te worden. Het Ambitus orgelconcours bestaat uit drie officiële rondes en een voorronde.

Jury eerste ronde

Ambitus is er trots op dat de volgende toporganisten: Bernard Winsemius, Hans Leenders, Arjen Leistra en Kees van Eersel de eerste ronde jureren. Per ronde verschillen de juryleden. De jury  beoordeelt het spel op onder andere muzikale voordracht, techniek en programmakeuze.

Repertoire gefocust op Sweelinck en Duitse romantiek

De deelnemers spelen zelfgekozen muziekstukken van Jan Pieterszoon Sweelinck en werken uit de Duitse romantiek. Om 9.30 uur start het concours met categorie C in de leeftijd van 17 tot en  met 21 jaar. Daarna volgt van 16.30 – 20.30 uur de categorie B in de leeftijd van 13 tot en met 16 jaar.

 

Uitslag zelfde dag

Na afloop van elke categorie weten deelnemers binnen een uur of ze door mogen naar de halve finale. Deze wordt op 11 februari 2017 in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes gespeeld. De finale staat gepland op 24 juni 2017 in de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem.

Winnaars voorronde

De voorronde van het nationale Ambitus Orgelconcours werd gehouden op 4 juni 2016 op het  Naberorgel in de Sint-Joriskerk te Amersfoort met 30 Europese jongeren. De namen van de voorrondewinnaars zijn:

Categorie B  (8 deelnemers in de leeftijd t/m 16 jaar)

Scott Baks; Joël Haase; Rik Melissant; Kasimir Anapliotis; Steven Knieriem; Leanne Pul  (oorspronkelijk categorie A; Auke Kieviet en Pieter van Tuijl.

Categorie C (12 deelnemers in de leeftijd 17 t/m 21 jaar)

Lukas Nagel; Jacob van der Tang; Martien de Vos; Toon IJzerman; Leendert Verduijn;

Jan-Willem Jonkman; Cornelis den Ouden: Niels de Klerk; Ard-Jan Koster; Jos Maters; Leendert van Tuijl en Diederik Blankesteijn.

 

Strumphlerorgel 

Ambitus Foundation wil met dit orgelconcours naast talentontwikkeling van jonge organisten  eveneens de grote rijkdom aan Nederlandse orgels én de orgelcultuur in  de schijnwerpers zetten.

Tijdens de eerste ronde is de hoofdrol weggelegd voor het Strumphlerorgel in de

Eusebiuskerk te Arnhem. Een historische locatie gezien de Slag om Arnhem in 1944.

Over Ambitus 

Ambitus Foundation maakt onderdeel uit van het Noaber Netwerk. Ambitus initieert, stimuleert en  financiert onder meer projecten die zijn gericht op het bevorderen en beoefenen van de  toegankelijkheid van klassieke muziek voor en door jongeren tot en met 25 jaar in binnen- en  buitenland. Ook richt ze zich op muziektherapie met het project ‘Muziek Maakt Gezond’. Ambitus Foundation is een ANBI-stichting en statutair gevestigd in Lunteren.

Sponsoren  

Het Ambitus Orgelconcours wordt gesponsord door: Noaber Foundation, Vital Health Software. Avalon B.V. en Flentrop Orgelbouw B.V..

 

 

Meer informatie

Ambitus Foundation www.ambitusfoundation.org