Beelden op luchtbogen uit voorzorg verwijderd

Een groot deel van het beeldhouwwerk op de luchtbogen van het kerkgebouw van de Eusebius wordt momenteel preventief verwijderd om verder verval te voorkomen.

Het gaat om in totaal 98 beeldhouwwerken van circa 80 cm hoog die in de periode van de wederopbouw van de kerk na 1947 zijn vervaardigd door de beeldhouwers Eduard van Kuilenburg en Henk Vreeling. Naast dierenfiguren en afbeeldingen van ‘gewone mensen’ vervaardigden zij beelden van historische personen (Winston Churchill) en een aantal stripfiguren.

Het beeldhouwwerk op de luchtbogen is gemaakt van  hetzelfde soort Tufsteen waarmee een belangrijk deel van de wederopbouw van de kerk is uitgevoerd. Dit soort steen is zeer gevoelig gebleken voor de temperatuurverschillen en de inwerking van vocht. Vooral gedetailleerde  onderdelen (uitstekende armen, kopjes, vleugels etc) van het beeldhouwwerk  krijgen hiermee te maken en brokkelen in de loop der tijd af.

Door de beelden nu op te bergen wordt niet alleen de veiligheid van de omgeving gewaarborgd, maar blijft de oorspronkelijke vorm van de beelden zo goed mogelijk behouden.
Nog onduidelijk is of de beelden in de toekomst op een verantwoorde manier gekopieerd kunnen worden. Een aantal van de beelden zal in de kerk worden tentoongesteld.

(klik op de foto’s in deze galerie om te vergroten)