Geopend: Eusebius Experience

Annakapel & Raadskapel

De Annakapel en de Raadskapel: twee verborgen parels in het entreeportaal van de Eusebius. Beide kapellen zijn gratis te bezoeken (m.u.v. wanneer er een evenement in de kapel plaatsvindt). In de Raadskapel en Annakapel zijn met regelmaat wisselende exposities. De beide kapellen worden ook gebruikt als vergaderruimte, trouwkapel, ontvangstruimte voor borrels en diners.

Annakapel

De bouwheer van de Eusebius was Karel van Gelre en hij was een overtuigd katholiek. Hij schonk de Annakapel aan de bevolking van Arnhem. De kapel is vernoemd naar Sint Anna, de moeder van Maria, de moeder van Jezus, zoals in de bijbel staat. Een gedenksteen in de zijingang in de Annakapel herinnert aan deze schenking.

De Sint Annakapel en de Raadskapel zijn in 1503 gebouwd aan weerszijden van de toren van de Eusebiuskerk. De Annakapel aan de noordzijde, aan de kant van de Kerkstraat en de Raadskapel aan de zuidkant, aan de kant van de Rijn. De toren van de Eusebius is zodoende ‘ingebouwd’, een van de kenmerken van de laatgotische bouwstijl van de kerk.

Herdenken met glas in lood

In de Annakapel is ook een Glas- in- lood raam te bewonderen. Dit herdenkingsraam komt uit in de in 1990 afgebroken “Kleine Eusebiuskerk”. Het herdenkingsraam is een zogeheten apostelraam, gewijd aan Simon de Zeloot. Op het raam wordt de vlucht voor oorlogsgeweld en verwoesting het thema vormen. Het thema is gebaseerd op Mattheus 24. vs. 2 ‘Hier zal geen steen op de ander blijven’, wat ook van toepassing het in 1944 zwaar getroffen Arnhem.

Restant Kleine Eusebius

Door particulier initiatief, dat werd ondersteund door de Arnhemse Monumentencommissie, werd er op aangedrongen in elk geval de monumentale beglazing van de Kleine Eusebius te redden. Het raam is toen gedemonteerd en voorlopig opgeslagen. Er formeerde zich een nieuw comité, die zich inzetten om het glas in lood raam in de St. Walburgis of de Grote of Eusebiuskerk te plaatsen. Glazenier Bas Beckers heeft het raam om technische redenen aangepast in vorm en geplaatst in de Annakapel van de Eusebius.

Fotoexpositie: door de eeuwen heen

In de Annakapel aan de Noordzijde van de Eusebius, worden beelden tentoongesteld over “De Eusebius door de eeuwen heen”. De beelden geven een fraai beeld van hoe de Eusebius in uiterlijk is veranderd door bijvoorbeeld de verhoging van de toren. De laatste foto van de reeks dateert uit 1930, genomen vanaf de markt. In de Raadskapel gaat het verhaal verder met “Vallen en opstaan in de 20e eeuw”.

Lees verder

Raadskapel

De statige Raadskapel is lange tijd in gebruik geweest als kerkenraadskamer, de plek waar de kerkenraad, die de kerk bestuurde, bijeenkwam. Tegenwoordig wordt deze ruimte met regelmaat gebruikt als vergaderruimte, trouwkapel, exclusieve dinerlocatie en ontvangstruimte voor borrels.

Bijzonder kunstwerk

Wie in de Raadskapel om hoog kijkt ziet een prachtig monument hangen. Het monument bestaat uit negentien parachutisten van brons die met een ijzeren draad aan het plafond zijn bevestigd. Het monument herinnert aan de Britse parachutisten die een vergeefse poging deden om via Arnhem een doorgang te forceren door de verdedigingslinies van de bezetter tijdens de Market Garden in september 1944. Het is een kunstwerk van de Italiaanse kunstenares Simona Verganie. Dit kunstwerk is in 1994 door de stichting Poorters van de stad Arnhem aan de Eusebius geschonken ter gelegenheid van de vijftigste herdenking van de Operatie Market Garden in september 1944 (tijdens Tweede Wereldoorlog (1940-1945).

Lees verder