Botten en grafstenen onder de Eusebiuskerk

Gister plaatste diverse media berichten over de archeologische opgravingen. Lees de berichten hier onder.

Eusebiuskerk tjokvol botten en schedels door Omroep Gelderland 

Onder de vloer van de Eusebiuskerk in Arnhem ligt het tjokvol botten, beenderen en schedels. De resten worden deels kriskras in de grond gevonden. Maar opvallend genoeg: het meeste ligt nog in onaangeroerde positie. En dat is bijzonder want de kerk raakte tijdens de Slag om Arnhem ernstig beschadigd.

De archeoloog zit op zijn knieën in de open gezaagde vloer in het zand. Een schep, een troffel en een kwastje zijn zijn gereedschap. Af en toe staat hij op om een meetlint en fototoestel te pakken. Want alles wordt nauwkeurig gedocumenteerd.

De opgraving is nodig om duidelijk te krijgen wat er onder de vloer van de beroemde kerk ligt. Het was voor rijke mensen niet ongebruikelijk om een graf onder de kerk te kiezen, zo kochten zij ‘een plekje dicht bij God.’ Maar niemand weet wat de staat is van de graven onder de Eusebiuskerk. Want tijdens de Slag om Arnhem bleef er niet veel over van de kerk. Zelfs de toren kwam naar beneden. Op die plek is nu gegraven.

Lees hier het volledige bericht. 

Botten en grafstenen onder vloer Eusebius door De Gelderlander

De stenen zijn volgens directeur Petra van Stijn van de Eusebiuskerk van familiegraven van rijke stedelingen, die het zich in vroeger tijden konden permitteren om zich na hun dood in de kerk ter aarde te laten bestellen. In de kerk hangt een oude plattegrond van alle graven.

Tijdens de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog werd de toren van de Eusebius verwoest. Bij de herbouw zijn mogelijk graven verplaatst, waardoor de herkomst van de botten moeilijk is te achterhalen.

Lees hier het volledige bericht.