‘Conditie Arnhemse Eusebiuskerk lijdt onder opwaaiende plastic zakjes’

MEDIA: De wekelijkse vrijdag en zaterdagmarkt komen de conditie van de Arnhemse Eusebiuskerk niet ten goede.

Lege plastic zakjes van de markt waaien op meer dan negentig meter hoogte in goten en pijpen van de kerktoren en verstoppen zo de waterafvoer. Restauratie-architect Erik-Jan Brand spreekt van ‘een groot probleem’.

Opwaartse luchtstromen langs de  brengen de plastic zakjes op plekken waar niemand ooit komt, of zelfs maar kan komen. Of de lekkages hoog op de toren het direct gevolg zijn van opwaaiend plastic is overigens niet duidelijk.

De kerk verkeert momenteel in slechte staat. Restaureren zou vele tientallen miljoenen kosten. Of dat geld daaraan moet worden uitgegeven is in de Gelderse hoofdstad onderwerp van discussie. Inmiddels wordt al gewerkt aan het opknappen van het bovenste deel van de toren.

De kerk zal zeker tien jaar in de steigers staan. Door de steiger, die tevens dienst doet als bescherming tegen vallend gesteente, is het probleem van de plastic zakjes aan het licht gekomen. Experts hebben daardoor alle hoeken en gaten van het gebouw grondig kunnen inspecteren. Met bladvangers in de dakgoten zal geprobeerd worden de zakjes uit de goot te houden.

(De Gelderlander, 3 september 2011)