‘De een heeft lepeltje, de ander pinakel van kerk’

MEDIAHij staat op suikerzakjes, theelepeltjes, koffiemokken, an­sichtkaarten, vingerhoedjes. Hij is in geschonden oorlogsstaat te zien op een telefoonkaart die bij de vijf­tigste herdenking van de Slag om Arnhem werd uitgegeven. Wie er 35 euro voor over heeft, kan hem kopen, via internet.

De Eusebiuskerk in Arnhem, waar­over zoveel is te doen omdat-ie moet worden gerestaureerd, is een gewild verzamelobject. Dat de kerk een beeldmerk is van en voor de stad blijkt uit wat de afgelopen decennia aan parafernalia is uitge­bracht. En er zit nog steeds handel in, zo valt af te leiden uit het aan­bod op verzamelaarsinternetsites.

Het beeld wordt ook bevestigd door medewerkster Angelique Ver­borg van PartyGrime Carnavals­shop in de Koningstraat in Arn­hem. Omdat in de stad weinig op dit gebied verkrijgbaar was, begon deze winkel afgelopen zomer met de verkoop van souvenirs die aan de stad herinneren. De lepeltjes en ansichtkaarten met afbeelding van de Eusebiuskerk doen het vooral bij de toeristen goed. „Maar we hebben ook veel verkocht tijdens het weekend van de Airborneher­denkingen”, zegt Verborg. „Vooral de mensen die daar op afkomen, willen iets tastbaars meenemen dat aan de stad herinnert.” Nu het toeristisch seizoen er bijna op zit, krijgen de stadssouvenirs geen pro­minente plek meer, maar „we hou­den ze in het assortiment”.

Niet op internet aangeboden, want zo bijzonder dat-ie het liever zelf houdt, is het souvenir dat oud- burgemeester van Arnhem Paul Scholten in zijn achtertuin heeft staan: een pinakel van de Eu­sebiuskerk, een kleine spitse toren, die was bedoeld om de borstwe­ring van de kerk te versieren. „Het is een bijzonder stuk steen, maar geen verzamelobject”, benadrukt Scholten. Hij kreeg het bij zijn af­scheid als burgemeester, als dank voor zijn grote inzet voor de res­tauratie van de kerk begin jaren ne­gentig. Een kennis maakte een ko­peren vogel op de pinakel. „ Zo is het een mooi geheel.”

Een lepeltje en een suikerzakje van de Eusebius heeft Scholten ook thuis. Al beschouwt hij de he­le Eusebiuskerk zelf als verzamel­object. „Hier verzamelt zich de ge­schiedenis van Arnhem.”

(Bron: De Gelderlander, 4 oktober 2011)