De Opmars 12 april 2015

Stichting bevrijdingsroute: De Opmars

 

Informatie over de muzikale Opmars naar Arnhem op 12 april a.s.

In het kader van 70 jaar bevrijding van Oost- en Noord Nederland, zal op 12 april a.s. een muzikale Opmars naar Arnhem plaatsvinden. Wij willen daarmee aangeven hoe belangrijk deze grote bevrijding van Nederland eigenlijk was. Het lijkt wel of na Market Garden alles is stilgevallen in de collectieve herinnering. Toch hebben de geallieerden pas na Market Garden een veel grotere tegenstand gevonden en veel zwaardere verliezen geleden bij de grote bevrijding van Nederland, die begon in het Oosten en kwam vanuit Duitsland. In die tijd, tussen Market Garden in september 1944  en de werkelijke bevrijding begin april 1945 moest de bevolking van een hele stad evacueren. Bijna een jaar in juni/juli 1945, nadat de Arnhemse burgers, ontheemd, o.a. bij de Achterhoekers aanklopten, mochten zij weer terug naar hun geplunderde en verwoeste stad. Op 14 april de dag dat de Arnhemmers door de Britten werden bevrijd, was er in hun stad geen bevrijdingsfeest zoals overal elders op de marsroute van de geallieerden. Zij vierden bevrijding op hun evacuatie adressen. Met de muzikale Opmars brengen de beste muzikanten en schutterijen uit Liemers en Achterhoek op 12 april a.s. het 70 jarig- nooit gevierde- bevrijdingsfeest naar Arnhem. Die tocht per trein wordt gesponsord door Arriva vervoersbedrijf. Op de stations op weg naar Arnhem, in de Arnhemse binnenstad, op het plein voor de Eusebiuskerk en uiteindelijk in de kerk zelf, zullen de Arnhemmers na al die trieste Market Garden verhalen eindelijk hun bevrijdingsfeestje krijgen.

Onderdelen van het muzikale Opmars programma van Aalten naar Arnhem, met honderden muzikanten en vendeliers van diverse schutterijen.

  • Opmars per trein op 12 april a.s. van Aalten naar Arnhem;
  • Op 4 stations miniconcerten;
  • Op diverse plaatsen in de binnenstad van Arnhem minioptredens en tocht door de stad met de Harmonie voorop;
  • Op het plein voor de beroemde Eusebiuskerk een vendeliershulde en een optreden van de bekende Achterhoekse percussiegroep van de Aaltense Orkest Vereniging;
  • In de kerk optredens van diverse grote Achterhoekse koren, een Bigband en andere verrassingen.

Het bevrijdingsfeest voor Arnhem wordt aangeboden door het Vfonds, Arriva vervoersbedrijf, Gemeenten en Bedrijfsleven uit Liemers en Achterhoek en wordt gesteund door 11 burgemeesters, die in hun gemeente een fluisterkei hebben van de Liberationroute Europe.

Er wordt geen entree geheven in de kerk maar vol = vol

De kerk is om 15.30 open, er kan niet gereserveerd worden.

70 jaar na dato krijgt Arnhem zijn eigen bevrijdingsfeest.

Voor meer informatie mail naar: bevrijdingsroute@Montferlandpromotie.nl of telefonisch 0314 652618. (organisatie secretariaat De Opmars)