De valken van de Eusebiustoren

Afgelopen dagen mocht ik in de Eusebiustoren als liftgids getuige zijn, van de pogingen die een jonge valk ondernam om te gaan vliegen. Ook enkele bezoekers, uit Zutphen en later uit Schotland, waren getuige hierbij. Het was een prachtig schouwspel om te bekijken. Het ouderkoppel was de hele tijd aan het “roepen”. Na lang heen en weer te zijn gesprongen op de kantelen, ging de jonge valk weer terug naar waar hij eerst zat. Daar verorberde deze de buit die zijn ouders daar nog hadden liggen. Ook nadat mijn dienst erop zat, ben ik nog gebleven en kon ik ook zien dat de jonge valk inderdaad wegvloog. Een groot aantal foto’s gedurende die tijd was het gevolg.

Het laat toch ook weer zien, hoe zelfs een Eusebiustoren kan bijdragen aan de huisvesting van dieren die thuishoren op deze wereld. Nu zal deze jonge valk over een tijdje op zoek moeten naar zijn eigen hoge stek. Waar dat moge zijn, weet ik niet. Maar het heeft mij langer met plezier doen inzien, hoe een tipje van de sluier van een valk opgelicht werd. Ook de dieren hebben het recht om zich te huisvesten op een plaats waar zij zich aangenaam voelen.

Tekst en foto’s Theo Vink.