Deel Kerkplein wordt bouwplaats voor restauratie Eusebiustoren – 2011

5 april 2011. Bron: Gemeente Arnhem.

Tijdens de restauratie van het bovenste deel van de Eusebiustoren wordt een deel van het Kerkplein als bouwplaats ingericht. Het Kerkplein blijft daarnaast beschikbaar voor de wekelijkse warenmarkten en voor evenementen.

Door de bouwplaats krijgen de wekelijkse warenmarkten een nieuwe plattegrond. Met de marktcommissie is overeenstemming bereikt over een herindeling van met name de vrijdagse warenmarkt. Om aan deze markt voldoende plaats te geven sluit de gemeente op vrijdagen een deel van de Turfstraat af voor doorgaand verkeer. Het gaat dan om de Turfstraat tussen de Markt en Rodenburgstraat. Eén rijbaan blijft beschikbaar voor fietsers en hulpdiensten. De andere rijbaan kan dan worden gebruikt voor de marktkramen. Het Kerkplein blijft, zij het met een beperkter oppervlak, beschikbaar voor evenementen.

 Mens tegen macht van Gijs Jacobs van den Hof Na de herdenking van 4 mei van dit jaar wordt het herdenkingsmonument – Mens tegen macht van Gijs Jacobs van den Hof –  verplaatst naar de Jonas Daniel Meijerplaats, ter hoogte van de kruising Broerenstraat en Koningstraat. De nieuwe locatie is gekozen in overleg met de Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen. Om de bouwplaats te kunnen inrichten moeten ook twee kastanjebomen worden gekapt.

In april 2011 wil de Stichting Eusebius Arnhem starten met de aanbesteding van het eerste deel van de restauratie. Dat eerste deel betreft de zogenoemde lantaarn; het bovenste deel van de toren van de Eusebiuskerk. De verwachting is dat er in mei begonnen kan worden met de restauratiewerkzaamheden zelf.