DVD in Eusebius Shop: Tien dagen in september ’44

Zeventig jaar geleden, in september 1944, landden duizenden Britse parachutisten op de Ginkelse Heide om, als onderdeel van Operatie Market Garden, de brug over de Rijn te veroveren. Soldaat Douglas J. Charlton was een van hen.

In de aangrijpende documentaire DOUGLAS J. CHARLTON. TIEN DAGEN IN SEPTEMBER’44 vertelt hij tot in detail over de strijd die na de landing losbarstte. Alles weet hij nog: namen, plaatsen, tijdstippen. Op zaterdag 13 september om 14:00 gaat deze documentaire in première in Focus Filmtheater Arnhem.

Het bataljon van Charlton heeft de brug nooit bereikt. De opdracht was gedoemd te mislukken. Wat een verrassingsaanval had moeten worden, liep uit op een catastrofe: de Duitsers stonden de Engelse soldaten in de bossen van Wolfheze op te wachten. Charlton neemt ons mee naar de hei, naar het kerkje in Oosterbeek waar commandant Lonsdale zijn legendarische peptalk hield, naar de huizen en tuinen in Oosterbeek van waaruit hij vocht en naar zijn eigen huis in Engeland. De warmte waarmee hij over zijn medesoldaten en de bevolking in Oosterbeek en Arnhem praat, zijn gedetailleerde verslag van de gebeurtenissen die in zijn geheugen staan gegrift, maar ook zijn gevoel voor ironie en de kritische blik naar de legerstaf van toen, maken deze film tot een uniek document.

De makers
Regisseur Jan Cees ter Brugge werkt voor de VARA televisie en heeft in het verleden documentaires gemaakt over Max Moszkowicz in Auschwitz, met Conny Mus over Yad Vashem en de serie Oorlogswonderen. Daarnaast is hij actief als filmmaker voor het Verzetsmuseum in Amsterdam.

Journalist Maaike Kuyvenhoven maakt vanuit haar bedrijf Met andere woorden portretten van mensen en bedrijven. Vorig jaar verscheen haar boek Moeder, de vrouw. 21 portretten van moeders van nu. Vijf jaar geleden leerde ze Douglas J. Charlton kennen en ze wist: zijn verhaal moet de wereld in.

De dvd is vanaf 24 augustus te koop in de Eusebius shop voor € 17,95