Eerste geld voor het harnas van Karel van Gelre is binnen

Tijdens de aftrap van de inzamelingsactie voor de restauratie van het harnas van Karel van Gelre is zaterdag 1300 euro opgehaald. 200 mensen bezochten het GelreFestijn in de Arnhemse Eusebiuskerk. Gedeputeerde Josan Meijers van de Provincie Gelderland beloofde in  zijn openingswoord een flinke duit in de zak te doen als de inzamelingsactie succesvol blijkt.

De Hertog ligt sinds zijn dood in 1538 in een praalgraf in de Eusebiuserk. Zijn harnas heeft een opknapbeurt nodig, maar dat kost 20.000 euro.

Peter Berns van de Stichting Eusebius is enthousiast over de eerste dag dat er geld is ingezameld. ,,Bezoekers konden onder andere tegen elkaar opbieden om een plekje te krijgen in een hoogwerker. Die hoogwerker liet bezoekers het harnas van heel dicht bij zien.” Het originele harnas bevindt zich in een kast op vijf meter hoogte van het praalgraf aan een pilaar.

Live meekijken

Berns verwacht binnen twee maanden het complete bedrag bij elkaar te hebben. De verdere crowdfunding zal voornamelijk via internet verlopen. ,,In juni kan metaalrestaurateur Michiel Langeveld dan in de Raadskapel van de Eusebiuskerk aan het werk. Bezoekers kunnen live meekijken met de restauratie.”

Bron: De Gelderlander

Omroep Gelderland maakte onderstaande reportage: