Eerste ronde van het nationale Ambitus Orgelconcours voor Europese jongeren

De eerste ronde van het prestigieuze nationale Ambitus Orgelconcours voor Europese jongeren vond zaterdag 19 november 2016 plaats in de historische Eusebiuskerk te Arnhem. 20 deelnemers uit binnen-en buitenland én een jury van befaamde toporganisten uit Nederland zorgden voor internationale allure. Het publiek genoot van muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck en orgelwerken uit de Duitse romantiek.

Alle leefdtijden en niveaus vertegenwoordigd

Uit de voorronde die op 4 juni 2016 te Amersfoort werd gehouden, waren kandidaten in de leeftijd van 10 toten met 21 jaar overgebleven, verdeeld over twee categorieën. Om 9.15 uur startte het concours met een loting waarna kandidaten uit de categorie C in de leeftijd van 17 tot en met 21 jaar van start gingen. Zij werden om 17.00 uur gevolgd door deelnemers uit de categorie B de leeftijd van 13 tot en met 16 jaar.

Deelnemers speelden in maximaal 20 minuten minimaal twee zelfgekozen muziekstukken uit verschillende van Jan Pieterszoon Sweelinck en uit de Duitse romantiek. De vier juryleden Bernard Winsemius (voorzitter), Kees van Eersel, Hans Leenders en Arjen Leistra beoordeelden het spel op onder andere muzikale voordracht, techniek en programmakeuze.

Uitslag zelfde dag

Na afloop van elke categorie wisten deelnemers binnen een half uur of ze door mochten naar de halve finale die op 11 februari 2017 in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes gehouden wordt. De namen van de eerste ronde winnaars zijn:Ambitus Orgelconcours Eusebius 2016

Categorie B (6 deelnemers):

Scott Baks (15 jaar)
Rik Melissant (16 jaar)
Kasimir Anapliotis (15 jaar)
Steven Knieriem (14 jaar)
Auke Kieviet (15 jaar)
Pieter van Tuijl (15 jaar)

Categorie C (6 deelnemers):Ambitus Orgelconcours Eusebius 2016 

Jacob van der Tang (20 jaar)
Martien de Vos (20 jaar)
Leendert Verduijn (19 jaar)
Jos Maters (18 jaar)
Leendert van Tuijl (17 jaar)
Diederik Blankesteijn (19 jaar)

Hoofdrol voor Strümphlerorgel

Ambitus Foundation wil met dit orgelconcours eveneens de grote rijkdom aan Nederlandse orgels én de orgelcultuur in de schijnwerpers zetten. De hoofdrol in de eerste ronde was weggelegd voor het historische Strümphlerorgel van de Eusebiuskerk.

Ga voor meer informatie over de Ambitus orgelconcours naar http://www.ambitusfoundation.org/