Laden Evenementen

Live restauratie van een topstuk: het harnas van Karel van Gelre

1 juni 2019

00:00 - 23:59

gratis

Het originele harnas van hertog Karel van Gelre: het is uniek in zijn soort. Het is het oudste nog in tact gebleven harnas van Nederland en het dateert uit 1515. Het bijzondere is dat zowel de drager als de maker van het harnas bekend zijn. Karel van Gelre (1467-1538) droeg het tijdens zijn strijd voor de onafhankelijkheid van Gelre; de maker was Jan van Calis die evenals Karel van Gelre in de Eusebiuskerk begraven ligt.

De restauratie van dit unieke harnas zal in juni in de Raadskapel van de Eusebiuskerk plaatsvinden en worden uitgevoerd door de bekende metaalrestaurator Michiel Langeveld uit Amsterdam. De werkzaamheden betreffen onder meer: onderzoek naar eerdere restauraties, het conserveren van het harnas (want er zitten roestplekken in die geen gaten mogen worden), het vervangen van de leertjes van het harnas, het vernieuwen van de draagconstructie, het vervangen van de wapenrok.

Je bent van harte welkom om de restauratie te komen bekijken! De toegang tot de Raadskapel is gratis. Let op: de kerkzaal zal van april tot september gesloten zijn vanwege restauratiewerkzaamheden aan de kerkzaal. De toren, Annakapel en (de restauratie in de) Raadskapel zijn wel toegankelijk.

Gegevens

Begin:
1 juni 2019
Einde:
30 juni
Kosten:
gratis