Laden Evenementen

Mobiele erfgoed expositie ‘Ieder Zijn Vak’

24 juli 2020

13:00 - 16:00

  • Dit evenement is voorbij.

Opening mobiele erfgoed expositie ‘Ieder Zijn Vak’ Eusebius Arnhem

Op vrijdag 17 juli heeft Jan Gersen, directeur Gelders Restauratie Centrum de mobiele erfgoed expositie ‘Ieder Zijn Vak’ geopend in de Eusebiuskapel van de Eusebiuskerk.  Die dag zijn ook de nieuwe letterdeuren aan de hoofdingang van de Eusebius in gebruik genomen. Deze tentoonstelling kwam tot stand in nauwe samenwerking met Tom Pegels van de provincie Gelderland en  Meike Verhagen van de Eusebiuskerk. Het doel van deze tentoonstelling is om jongeren enthousiast te maken voor het restauratievak. Jan Gersen, directeur Gelders Restauratie Centrum: “De restauratiesector schreeuwt om goed opgeleide vakmensen. Daarom willen we jongeren zo vroeg mogelijk interesseren voor het restauratievak. Deze rondreizende expositie laat zien hoe leuk het restauratiewerk is. We laten het de jongeren zelf, op een speelse manier ontdekken. We laten ze zien dat het restauratievak van nu een uitdagende combinatie is van technische innovatie en oude ambachten.”

 

Leer het vak van de meester zelf
Bezoekers kunnen aan de hand van de interactieve werkbank oude en nieuwe technieken van het restauratievak ontdekken. Zo leren ze anders kijken naar een historisch gebouw dat door vakmensen wordt onderhouden en toekomstbestendig gemaakt. Onder leiding van Charlotte Ponjee, docent beeldende vorming, kunnen bezoekers meedoen met workshops, een educatieve film over het restauratievak bekijken en een demonstratie 3D-printen bijwonen. Kinderen kunnen aan de hand van opdrachten zelf aan de slag met boogstapelen, leidekken, timmeren, beeldhouwen en luchtboogbeelden spotten.

Een monument is altijd in beweging
De mobiele erfgoed expositie ‘Ieder Zijn Vak’ past goed binnen het duurzame restauratieproces van de Eusebius. Meike Verhagen, directeur Eusebiuskerk: “Het restaureren van een monument gaat over het verbinden van oude en nieuwe technieken. De oude ambachten moeten we doorgeven aan restauratiespecialisten die onze monumenten willen behouden voor de toekomst. Een monumentaal gebouw is altijd in beweging, het verandert mee met de tijd. Met deze expositie maken we jongeren bewust dat het restauratievak ook een behoorlijk High Tech-gehalte heeft, iets waar je als restauratiespecialist wel voor warm moet lopen.”

Data en workshops
De expositie is van 18 juli t/m augustus 2020 te zien in de Eusebiuskapel van de Eusebiuskerk (volgens de RIVM-regels voor evenementen), Kerkplein 1 in Arnhem. Toegang is gratis. De workshops zijn van 11.00 – 16.00 uur te volgen onder begeleiding van Charlotte Ponjee op de volgende data: 17, 18 (vanaf 13.00 u), 21, 24, 25 (vanaf 13.00 u), 31 juli en 1, 7, 8, 14, 15 en 22 augustus.

Gegevens

Datum:
24 juli 2020
Tijd:
13:00 - 16:00
Website:
https://iederzijnvak.info/expositie

Locatie

Eusebiuskerk
Kerkplein 1
Arnhem, Gelderland 6 Nederland
+ Google Maps