Extra aandacht voor oorlogsgeschiedenis

Het beeld van de verwoeste Eusebiuskerk is voor velen het symbool van de verschrikkingen die de inwoners van Arnhem ervoeren tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 en de daarop volgende complete evacuatie van de stad.  De betekenis van de oorlog voor de Eusebius zal meer aandacht krijgen, onder andere door een permanente expositie over die periode.

Verwoeste KerkMomenteel wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar een permanente, interactieve expositie over de oorlogsperiode in de toren en in de beide kapellen aan de voet van de toren. Bestuur en directie van de Eusebius willen hiermee inspelen op de nog steeds groeiende belangstelling voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en met name naar de operatie Market Garden die in onze stad en omgeving  tot grote verwoestingen en vele slachtoffers heeft geleid. Jaarlijks bezoeken duizenden Engelsen, Polen en Duitsers Arnhem en omgeving speciaal voor dit doel. Velen van hen bezoeken het uitzichtspunt in de toren, te bereiken met de glazen panoramalift, die een uitstekend overzicht biedt op de locaties waar destijds de Slag om Arnhem woedde.

Liberation Route
Ook worden gesprekken gevoerd om de Eusebius nadrukkelijker op te nemen in de Liberation Route die het pad volgt van de geallieerden  bij de bevrijding van Europa. De Liberation Route begint in Normandië en loopt via Noord-Brabant, Nijmegen, Arnhem en de Zuid-Veluwe richting Berlijn; gebieden die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol speelden op het wereldtoneel. (zie ook www.liberationroute.com)
Bij het ontwikkelen van de plannen voor de oorlogsexpositie zal ook nadrukkelijk gekeken worden naar educatieve activiteiten. Bestuur en directie hopen de extra aandacht voor de oorlogsperiode zo snel mogelijk te kunnen realiseren. Volgens planning zal de restauratie van de Eusebius in 2019 geheel kunnen worden afgerond; een symbolisch jaar omdat het dan precies 75 jaar na de Slag om Arnhem is.