Gastvrouw Ineke Oostveen is wel in voor een uitdaging

Ineke Oostveen is geboren in Duiven, maar woont alweer 43 jaar in Arnhem. Zij kent de Eusebiuskerk al van jongs af aan en fietste er dagelijks langs op weg naar school.Ineke werkte tot haar pensioen bij het ministerie van Landbouw en Visserij en daarna nog bij Hartley’s – The English shop in de binnenstad van Arnhem. In de Hartley’s werkte zij samen met Jacqueline Hertenscheid, van wie de Eusebiuskerk afgelopen jaar helaas afscheid heeft genomen als vrijwilliger. Jacqueline wees Ineke er dan ook op dat de Eusebiuskerk vrijwilligers zocht. Vrijwilligerswerk in de Eusebiuskerk sprak Ineke wel aan.

Ineke Oostveen wordt op handen gedragen voor haar kleinkinderen

Thuis zitten is tenslotte niks voor Ineke. “Ik ben een bezig bij-tje en voel mij graag nuttig. “ “Sinds mijn twee zonen het huis uit zijn, zoek ik elders de gezelligheid op en maak mij op een andere manier nuttig”. Iedere vrijdagmorgen zit Ineke samen met Willy van den Dool achter de informatiebalie. “Willy en ik hadden direct een klik”. Samen maken ze de bezoekers de weg wijs en kletsen tussendoor gezellig bij. “ Het is fijn om op een andere manier bezig te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten in de kerk. Er komen de meest uiteenlopende bezoekers; van ouderen die hier aanleggen met de boot tot kinderen. De (meestal) ouderen die met de boot Arnhem bezoeken, komen vanaf de Rijnkade de stad in. Ze bezoeken vaak de Eusebiuskerk als eerste en vragen of ze wel genoeg tijd hebben om de Eusebiuskerk te bezoeken. “Daar kunnen wij geen antwoord op geven. De ene bezoeker heeft het na 10 minuten op de belvedere al gezien, de andere doet er een half uur over. Om alles goed tot zich door te laten dringen.”

Nadat Ineke was begonnen als gastvrouw werd haar ook al vrij snel gevraagd of ze ook in de horeca wilde werken. “Natuurlijk wilde ik dat. Ik hou wel van een uitdaging”. Tijdens evenementen, recepties en bruiloften is Ineke van de partij. “Een goede werksfeer maakt het werk ook bij de horeca goed. Je ontmoet veel nieuwe mensen en oude bekenden bij het werk in de Eusebiuskerk. “Afgelopen week stond ik glaasjes wijn in te schenken bij een Nieuwjaars receptie toen, de zoon van mijn oude werkgever voorbij kwam. Hij was hartstikke verbaasd mij hier te zien”. Ineke werkt al heel lang niet meer voor deze werkgever en had zijn zoon al jaren niet meer gezien, maar hij herkende haar toch. “Dat maakt het werk zo speciaal. Ik word echt enthousiast van zulke ontmoetingen”.

Ineke heeft vroeger altijd veel gewerkt. Toch is werken als vrijwilliger bij de Eusebiuskerk anders. “Er zit geen dwang of druk achter het werk. Hierdoor kun je veel meer onstpannen werken. En er hangt een gezellige werksfeer in de kerk.” Dit maakt dat Ineke met een goed gevoel naar huis gaat aan het eind van de dag.

Kortom, Ineke heeft het erg naar haar zin als vrijwilliger bij de Eusebiuskerk en hoopt hier nog lang te mogen blijven werken achter de balie en op leuke evenementen, die worden georganiseerd in de kerk. “De Eusebiuskerk is goed voor haar vrijwilligers. Er zijn leuke uitjes met een dineetje en de collega’s zijn zeer betrokken, wat ik zeer op prijs stel. Dat schept toch een goede band.”