Geboren Arnhemmer wordt “liftboy”

Arnhemmer Theo Vink is in september 2017 begonnen als vrijwilliger in de Eusebiuskerk. Hij las in augustus 2017 in De Gelderlander dat de Eusebiuskerk “liftboys” zocht. Liftgids Maarten van Zanten legde in het artikel uit wat de job inhield en dit sprak de in geschiedenis geïnteresseerde Theo aan. Na zijn werk als administrateur zat Theo een paar jaar thuis en was hij toe aan een nieuwe sociale functie.

Theo is geboren in Arnhem en kent de Eusebiuskerk dus al van jongs af aan. “De stad blijft veranderen, soms goed, soms slecht, maar de Eusebiuskerk blijft als icoon altijd het middelpunt van Arnhem.” Toch bezocht Theo de kerk vrij weinig. “Dingen in je eigen stad, doe je toch minder snel”. “Voor ik op sollicitatie kwam, was ik al ruim 10 jaar niet in de Eusebiuskerk geweest. De kleine tentoonstelling van Rhodin in 2006 was mijn laatste bezoek aan de kerk”. Bij de Eusebiuskerk is Theo liftgids, maar hij valt ook in bij de balie en ziet veel werk liggen. “Tijdens mijn werk doe ik veel ideeën op.” Zijn ideeën deelt hij graag met collega’s om te kijken of ze te realiseren zijn. “Mijn laatste idee was om bij de bezinning tafel stoelen te plaatsen. Men kan dan zittend een moment stilte houden om kracht toe te wensen voor een ziek of overleden iemand”. Theo is erg spiritueel aangelegd en dit idee maakt hem erg enthousiast.

De contacten die je in de kerk hebt maakt het vrijwilligerswerk voor Theo aangenaam. Vooral de open sfeer binnen de organisatie. “Je kunt hier alles bespreekbaar maken en men laat je in je waarde.” De openhartige contacten stelt hij zeer op prijs. Ook met toeristen. Laatst raakte Theo in de kerk in gesprek met een studente kerkgeschiedenis. “Zij wist ontzettend veel van steensoorten, waaronder marmer.” Samen zijn ze naar het praalgraf van Karel van Egmond, hertog van Gelre gelopen om de marmeren tombe te kijken. “De studente, nu als leraar met een leerstoel in Noorwegen, vertelde dat het marmer van het praalgraf waarschijnlijk komt uit de buurt tussen Charleroi en Spa in België.” “Dat zijn toch interessante dingen om te weten voor iemand die geïnteresseerd is in geschiedenis”. Theo leest veel over de geschiedenis van Arnhem en snuffelt ook rond in winkels naar oude boeken over dit onderwerp. Hij vertelt toeristen graag wat hij weet over de geschiedenis. Zo heeft hij boeken uit de 18e en 19e eeuw die hem meer vertellen over de historie van de stad, en boeken over bijvoorbeeld het 750 jarige jubileum van Arnhem. Ook heeft hij boeken met foto’s uit 1865. Zo vertelt Theo over het Duivelshuis aan toeristen: “Als je op de belvedère in de toren van de Eusebiuskerk staat, kun je het Duivelshuis zien, wat naast de Eusebiuskerk staat. Veel mensen weten dat het Duivelshuis een origineel 15e -eeuws gebouw is, maar in een van mijn oude boeken staat een foto van het Duivelshuis in 1925, waaruit iets blijkt. Er stond vroeger een tegen de zuidgevel van het Duivelshuis aan. Dat gebouw is later afgebroken i.v.m. de infrastructuur van de Walburgstraat. De gevel aan de Zuidkant (balkon) is pas in de eind 19e eeuw ontworpen en gemaakt. Dat zijn toch leuke dingen om te weten en te vertellen aan toeristen”.

Theo heeft het naar zijn zin in de Eusebiuskerk en hoopt nog lang als liftgids te mogen werken. Hij wenst de Eusebiuskerk nog een hoop bezoekers toe, die hij graag te woord staat in de lift. “Ik hoop dat ik nog veel in contact mag blijven komen met mensen in de kerk en dat bezoekers de kerk zien als een spirituele plek voor kracht, voor zichzelf en een ander.”