Goudhaantje gaat in de revisie

Kruisbol en haan worden van de toren verwijderd

Kruisbol en haan worden van de toren verwijderd. Foto: Marina Popova, De Gelderlander.

MEDIA: Hoog is het. Heel hoog. De steiger die even het dak van Arnhem vormt, torent 96,5 meter boven de stad uit. De afgelopen de­cennia bevond de weerhaan van de Eusebiuskerk zich daar op een­zame hoogte. Vandaag niet. De haan wordt tijdelijk van zijn voet­stuk afgehaald. Normaal is de steiger rond de Euse­bius 82 meter hoog. Maar dat is niet genoeg om de haan en de bol waarop de haan staat veilig van de toren te kunnen halen. Daarom is er een extra steiger gebouwd, die nog eens veertien meter de lucht in gaat.

Hoger dan hier kun je in Arnhem niet staan. Waar de constructie rond de toren zo vast staat als een huis, zijn op een kleine honderd meter boven het Kerkplein de ele­menten duidelijk te voelen. De steiger beweegt zachtjes in de wind, het zicht naar beneden is adembenemend.

De hoogte maakt omzichtig opere­ren noodzakelijk. De windhaan draait met de windrichting mee op een kogel. „Daarvan hebben we liever niet dat die naar bene­den kukelt”, zegt directievoerder Peter de Vaal van Adviesburo De Vaal, dat de lopende restauratie van het bovenste deel van de Arn­hemse kerk begeleidt.

Het gaat goed. Marco Villevoye en ToonWeijters houden de kogel bo­ven. Beneden hoeft niemand bang te zijn voor een dodelijk projectiel. Over een paar maanden volgt de­zelfde operatie, maar dan in omge­keerde volgorde. Dan krijgt de ko­gel ook een nieuw likje vet, net als in de jaren negentig. In de tussen­tijd wordt de koperen haan op­nieuw verguld.

Bron: De Gelderlander, 14 juni 2012