Hoe ernstig is de situatie nu eigenlijk?

De situatie van de kerk is zeer zorgelijk te noemen. Door de aard van het materiaal zullen steeds grotere brokken steen scheuren gaan vertonen. Door het gebrek aan verankering bestaat het reële gevaar dat ornamenten van de kerk losraken. 

Ook ornamenten die bij de vorige restauratie zijn vervangen, kunnen losraken wanneer bijvoorbeeld de oudere stenen waarop zij zijn geplaatst problemen vertonen.
Onderzoeken van TNO hebben duidelijk gemaakt dat de verwering van de natuursteen niet te stoppen is. Ook een poging om de steen intern te verstevigen door deze te injecteren met hars, is mislukt.

Ook de luchtbogen, de luchtboogbeelden en de 'vensterkozijnen' (montants en venstertracering) zijn van tufsteen en dus kwetsbaar.

Ook de luchtbogen, de luchtboogbeelden en de ‘vensterkozijnen’ (montants en venstertracering) zijn van tufsteen en dus kwetsbaar.

Zonder ingrijpende restauratie zet het verval van het gebouw dus onherroepelijk voort. Er zullen steeds meer maatregelen nodig zijn om het gebouw en het publiek te beschermen. Zo zijn ook de luchtbogen van de kerk van tufsteen. Zou het daar fout gaan, dan wordt het gewicht van het gewelf niet meer opgevangen en bestaat uiteindelijk het gevaar dat het gewelf instort.
Ook de vensters zijn van tufsteen. Niet restaureren zou betekenen dat er dan bijvoorbeeld een stevige binnenbeglazing moet worden aangebracht om te voorkomen dat delen van het venster in de kerk terecht komen.

In welke tempo het verval zal doorzetten, is met geen mogelijkheid te voorspellen. Het verval van de kerk zal in ieder geval niet resulteren in een ‘fraai’ oorlogsmonument zoals de Gedächtniskirche in Berlijn, maar in een onbruikbare en gevaarlijke ruïne die tot in lengte van dagen beveiligd moet worden.

Ook een ruïne vergt onderhoud

Overigens: ook een ruïne vergt geld voor onderhoud. De foto laat zie hoe de Gedächtniskirche vorig jaar in de steigers stond voor een periodieke opknapbeurt.

Volgende vraag:
Wat gebeurt er momenteel met de kerk?