Hoe worden de nieuwe beelden luchtboogbeelden gemaakt

De oude luchtboogbeelden zijn gemaakt van Ettringer tufsteen. Deze steensoort is ongeschikt gebleken voor dergelijk beeldhouwwerk en kunnen niet worden herplaatst. Vrijwel alle beelden zijn zwaar beschadigd door afgevallen ledematen, hoofden enz. De oude beelden worden zoveel mogelijk hersteld, zodat ze als mal kunnen dienen voor de nieuwe beelden. Afgebroken onderdelen worden op de juiste plek gelijmd. Niet meer te gebruiken onderdelen worden zo goed mogelijk in klei nagemaakt. Ook staat een redelijk bruikbaar fotoarchief van de oude beelden ter beschikking van de beeldhouwer.

De beelden worden door de beeldhouwer stap voor stap gekopieerd. Hiervoor wordt Muschelkalk gebruikt, gewonnen in de buurt van Würzburg -D-. Deze steen is zeer geschikt voor beeldhouwwerk en past goed bij de al gebruikte materialen in de Eusebius en bij de robuuste Wederopbouwstijl van de beelden. De beeldhouwer start met een blok steen dat ruwweg de contouren heeft van het oude beeld. Dit blok wordt zo geleverd door Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk. De beeldhouwer werkt in de werkplaats bij de Eusebius. Met behulp van houten mallen, passer, potlood en maatlint, volgt de beeldhouwer een proces waarbij hij eerst de buitenste contouren van het beeld overneemt. Daarna volgt de verfijning, waarna uiteindelijk het beeld weer herkenbaar wordt. De beeldhouwer mag een eigen ‘slag’ aanbrengen, net zoals een tekenaar zijn eigen ‘hand’ heeft, maar in grote lijnen moet het beeld goed lijken op het origineel.

Zodra de meestal acht beelden van een luchtboog klaar zijn, worden de beelden weer herplaatst. Hierbij zijn ook de passtukken van Muschelkalk nodig.

Het productieproces van de beelden is ambachtelijk vakwerk en zeer arbeidsintensief. De gemiddelde tijdsduur voor het maken van één beeld is rond anderhalve week.