Karel van Gelre grootste Gelderlander Aller Tijden

Hertog Karel van Gelre is gekozen tot Grootste Gelderlander Aller Tijden. De zestiende-eeuwse leider van het Hertogdom Gelre versloeg in de finale de eerste vrouwelijke minister Marga Klompé. Op 3 en 4 eindigden de verzetshelden Tante Riek uit Winterswijk en pater Titus Brandsma. Dat gebeurde tijdens een verkiezingsbijeenkomst in het Gelders Huis der Provincie in Arnhem.

Het praalgraf van de Hertog ligt in de Eusebiuskerk, en ook zijn ridderkostuum is te bezichtigen in de kerk.

Karel van Gelre werd gekozen door een publiek van ongeveer honderd historisch geïnteresseerde personen, die zichzelf hadden aangemeld. Die kozen uit twintig genomineerden eerst een shortlist  van vier personen.  Die laatste vier waren: verzetshelden Tante Riek uit Winterswijk en pater Titus Brandsma, de eerste vrouwelijke minister Marga Klompé, Titus Brandsma en hertog Karel van Gelre.

In de voorronde waren onder anderen Nobelprijswinnaars Hendrik Lorentz en Willem Röntgen, oud-minister Ien Dales, schilder Piet Mondriaan en de dertiende-eeuwse stedenstichter Otto II al afgevallen.  Alleen kandidaten die al zijn overleden, konden worden gekozen.

Bron: De Gelderlander.