Losgewaaide doeken Eusebiuskerk teruggehangen

MEDIA: De delen van het steigerdoek rond de toren van de Arnhemse Eusebiuskerk die half juli los en kapot zijn gewaaid, worden weer teruggehangen. Dinsdag is een begin gemaakt met het herstelwerk.
Een flink deel van het doek viel 14 juli ten prooi aan de harde wind. Het was de tweede keer sinds het werd opgehangen dat een deel van het steigerdoek kapotwaaide.
Bij de constructie van het doek is rekening gehouden met storm. De zeilen moeten bij bepaalde windkracht loswaaien om stormschade aan de steiger zelf te voorkomen.
Het doek, met een gestyleerde afbeelding van de toren, is aangebracht omdat de Arnhemse kerk vanwege een noodzakelijke, ingrijpende restauratie naar verwachting tien tot vijftien jaar in de steigers staat.
Binnenkort wordt begonnen met het opknappen van het bovenste deel van de toren, de lantaarn. Hoe het met de rest van de kerk verder moet, is niet duidelijk. Begin volgend jaar moet een restauratieplan klaar zijn.
“Voor die tijd willen we nog in gesprek met Arnhemmers over de restauratie en over de bestemming van de kerk”, aldus Paul Baeten, woordvoerder van de Stichting Eusebius Arnhem. De stichting wil de kerk compleet restaureren, maar de kosten daarvan kunnen oplopen tot 60 miljoen euro. Hoe dat geld wordt opgebracht, is nog onduidelijk.
De Eusebiuskerk onderging in de jaren negentig ook al een ingrijpende renovatie. In Arnhem gaan daarom ook stemmen op de kerk nu maar te slopen. Volgens de stichting is dat uit den boze. Baeten: “Het is niet alleen een rijksmonument, het is een icoon van Arnhem.”

Bron: De Gelderlander, 2 augustus 2011