Modebiënnale neemt optie op kerk

De Modebiënnale Arn­hem (MoBA) keert waarschijnlijk terug naar het hart van Arnhem. De Eusebiuskerk wordt waarschijnlijk een van de lo­caties voor het internationale mo­de- evenement. Of het ook de hoofdlocatie wordt, is niet zeker, aldus zakelijk directeur Olga God­schalk van MoBA. Ze bevestigt wel dat er een optie op de Eusebius­kerk is genomen om deze volgend jaar tijdens de biënnale af te hu­ren.

De Eusebiuskerk was in 2009 hoofdlocatie van de modebiënna­­le, toentertijd omgeven door pavil­joens op steigers. In haar tamelijk jonge geschiedenis heeft de mode­biënnale er tot nu toe een traditie van gemaakt om bij iedere editie een andere hoofdlocatie te te kie­zen. Na de start in de oude Cober­cofabriek, week het evenement voor de tweede aflevering uit naar de steenfabriek in Meinerswijk, in combinatie met het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MM­KA). Bezoekers konden vanaf het museum afdalen naar de Rijn en per boot oversteken naar de uiter­waarden.
In 2009 verhuisde de derde AMB naar de Eusebiuskerk om de keer daarop neer te strijken in het Ak­zo- gebouw aan de Velperweg. Dit laatste gebouw wisten bezoekers maar moeilijk te vinden.
Directeur Bert de Jong van de Eu­sebiuskerk zou er zeer verguld mee zijn als de MoBA terugkeert in de kerk. „ Dat de Eusebiuskerk een geweldige locatie is voor een mode-evenement, is al bewezen met de tentoonstelling van Premse­la”, zegt hij.

Dit Nederlands Instituut voor De­sign en Mode en het MMKA heb­ben in de kerk de modetentoon­stelling Basic Instincts ingericht.
„Je zou vanaf hier bijvoorbeeld een rode loper kunnen leggen naar het nieuwe Kenniscluster aan de Oeverstraat en naar de Kerk­straat, waar veel mode is geconcen­treerd”, aldus De Jong.
Een van de wensen van de direc­teur is om weer een zij-ingang in de Eusebiuskerk te maken, tegen­over brasserie Dudok. Die heeft daar vroeger ook gezeten.
Mocht dit voor de MoBA van be­lang zijn, dan wil hij alles op alles zetten om dit nog op tijd te realise­ren, zegt hij.

Bron: De Gelderlander, 13 juni 2012