Monteren glazen balkons

Arnhem krijgt een nieuw uitzichtpunt erbij met de plaatsing van 2 glazen balkons aan de toren van de Eusebiuskerk.

Op 60 meter hoogte worden dinsdag 30 januari 2 glazen bakjes gemonteerd. Er komt een enorme hoogwerker met kraan die deze constructie in zijn geheel omhoog gaat takelen op voorwaarde dat het niet te hard waait.

Naast de unieke lift in de toren waarmee de belvédère te bereiken is op 73 meter hoogte kan men halverwege de toren uitstappen om de balkons te betreden. Deze zijn vanaf medio maart open voorpubliek.

De balkons komen aan de oost (kant filmhuis) en westzijde (stadhuis) van de toren ter hoogte van het carillon en de bekende Disneyfiguren.
Destijds stonden de kranten er vol van: de Arnhemse Eusebiuskerk kreeg Disneyfiguren. Het was 1962 en de restauratie van de Eusebiustoren was in volle gang. Beeldhouwer Henk Vreeling verzorgde een reeks van beeldhouwwerken van Walt Disney en Marten Toonder. Onder andere Pluto de hond, de zeven dwergen, Tom Poes en Ollie B. Bommel sieren de kerk. Zij namen de plaats in van de traditionele waterspuwers, de duistere figuren die op veel andere kerken te vinden zijn.
Een van de meest volhardende critici was dominee G.C. Foeken. Zijn kritiek reikte zo ver dat zelfs het Amerikaanse blad Times een verhaal aan de Donald Duckaffaire wijdde. Hij werd echter gestraft voor zijn kritiek door de beeldhouwer. Foeken kreeg zelf een plaats tussen de gebeeldhouwde stripfiguren. Een van de zeven dwergen heeft het gezicht van Foeken gekregen en zo is de dominee vereeuwigd in de beeldhouwwerken die hij zelf probeerde tegen te houden. Omdat deze beelden zonder verrekijker niet zichtbaar zijn vanaf de grond heeft men bedacht dat deze figuren voor iedereen te bekijken zouden moeten zijn. Vanaf volgende week worden aan de oostzijde de steigers gedeeltelijk verwijderd. Begin 2019 moet de Eusebiustoren helemaal uit de steigers zijn en is de restauratie van de toren afgerond.

Een toegangskaartje gaat € 7,50 kosten.