“Open” torendag Eusebiuskerk 9 december 2017.

Afgelopen zaterdag was het “open” torendag als cadeautje.

Vanaf begin af aan was er een drukte van belang. Het was goed, dat er twee liftgidsen aanwezig waren met deze drukte. De lift heeft eigenlijk geen moment stilgestaan, uitgezonderd bij het in- en uitstappen van bezoekers. Boven, waar ik continue aanwezig was, ontstond soms een opstopping van bezoekers die naar beneden wilden. Later bleek dat bij de balie ook iedere keer een rij belangstellenden stond.

De achtergrond van de opening van de Jansbeek, was goed te merken. Echter waren er de meeste opmerkingen, dat bezoekers het een prachtig uitzicht vonden, waardoor eigenlijk de Jansbeek op een tweede plaats kwam. Een aantal bezoekers liet weten, al hun hele leven in Arnhem te leven en te wonen. Echter waren zij nog nooit in de toren geweest. Een aantal heeft te kennen gegeven, dat zij zeker terug zullen keren. Zeker na het plaatsen van de balkons in maart.

Vele vragen werden er gesteld over omgeving en de geschiedenis van de toren en kerk. Ook was te zien dat er veel gefotografeerd werd, met telefoons en met grote digitale camera’s.

Rond half vier stond er nog een rij bij de balie te wachten, om naar boven te gaan. Rond vieren, bij het sluiten van de hekken, hebben we toch nog bezoekers moeten teleurstellen dat het na vieren gesloten was. Tot zelfs bij de zijingang moesten er bezoekers gewezen worden dat na vier uur geen toegang meer kon worden verleend.

Verslag door Liftgids Theo Vink .