Opening Arnhem School of Heritage – 6 juli 2015

Maandag 6 juli 2015 werd de werkplaats van Arnhem School of Heritage officieel geopend door burgemeester Herman Kaiser en Commissaris der Koning Clemens Cornielje.

De middag begon met een korte bijeenkomst in de Raadskapel. Rond half drie stroomde de kapel vol met onder andere steenhouwers, de werkgroep van Arnhem School of Heritage, partijen waarmee zij samenwerken en aannemer Nico de Bont.

Hans Winters, voorzitter van Stichting Eusebius Arnhem, opende de bijeenkomst met een korte uitleg over de inhoud van Arnhem School of Heritage, wat geen school is, maar een platform. Het doel van het platform is het vakmanschap van de steenhouwers onder de aandacht brengen onder kinderen, jongeren en andere geïnteresseerden. In september komt de eerste school de werkplaats bekijken.
Binnenkort worden er ook cursussen steenhouwen gegeven, waarvan de eerste aanmelding al binnen is.

Burgemeester Herman Kaiser ging vooral in over het belang van het vakmanschap en de Eusebius als symbool voor de stad Arnhem. De Eusebius is het icoon van de stad Arnhem, maar zal nooit af zijn waardoor vakmanschap belangrijk blijft. Herman Kaiser over vakmanschap “vakmanschap is liefde en in dit geval; liefde in generaties van een gebouw”, waarmee hij de link legde tussen liefde van een eeuwenoude kerk met de geschiedenis van de stad Arnhem.

Commissaris Clemens Cornielje was de derde spreker. Hij noemde de opening een “mooie gelegenheid om jongeren te interesseren voor het vakmanschap”. Door te investeren in projecten als Arnhem School of Heritage, wordt interesse gekweekt en cultureel erfgoed behouden. Hij noemde hierin een aantal voorbeelden.

Na de korte bijeenkomst werd de werkplaats buiten geopend. Burgemeester Herman Kaiser en Commissaris der koning Clemens Cornielje lieten het doek voor de raam van Arnhem School of Heritage vallen en hiermee is de opening officieel.

In de werkplaats waren (leerling)steenhouwers aan het werk en kon hen vragen worden gesteld over de werkzaamheden van het vakmanschap. De middag werd afgesloten met een borrel.