Roel Smit op het carillon van De Eusebius

Roel Smit speelt sinds enkele maanden iedere zaterdagochtend vanaf 10.30 – 11.30 uur op het carillon van de Eusebiustoren. Hij werd geboren te Utrecht, onder het geluid van de Domklokken. Reeds als kind was hij geboeid door het geluid van klokken: je kon ze wel horen, maar je zag ze niet. Geheimzinnig en een beetje mystiek, zo ervaart hij het geluid van klokken nog steeds. Toen indertijd het gemeentebestuur van Deventer een beiaardier zocht voor de Lebu├»nustoren hoefde hij niet lang na te denken en ging in opleiding. Jarenlang bespeelde hij tweemaal per week de historische klokken van de Deventer beiaard. Nu is hij vaste beiaardier van Hengelo (O) en van Doetinchem. Komende zomer speelt hij beiaardconcerten in Frankrijk, o.a. op de stadhuistoren van Lyon en te Annecy.

Smit probeert zijn vak zo veelzijdig mogelijk in te vullen. Liefst speelt hij Bach op de klokken, maar andere grote componisten hebben ook zijn aandacht. Daarnaast laat hij volksmuziek klinken vanuit de toren, popmuziek en evergreens. Graag improviseert hij in allerlei stijlen, ook zeer eigentijdse. Hij vindt dat carillonmuziek op straat herkend mag worden, maar dat het ook storend vernieuwend mag zijn.
Het Arnhemse carillon vindt hij een uitzonderlijk fraai instrument, dat het verdient om zo mooi en professioneel mogelijk bespeeld te worden. Dat was ook de mening van zijn helaas te jong overleden voorganger Joke Brandsma, wier nagedachtenis hij hiermee in ere houdt.