Eusebius Fellows

Een Fellow van de Eusebius te Arnhem zet zich met RAAD en DAAD in om de Eusebius te behouden, het restauratieproces te voltooien en daarmee van de Eusebius een bruisende ontmoetingsplaats te maken in het hart van Arnhem.

De Fellow draagt de kerk een warm hart toe, kent haar een bijzondere betekenis toe, in cultuurhistorische, symbolische (wederopbouw na WOII), economische (toeristen) en culturele (evenementen) zin.
De ambassadeur gelooft in de restauratie- en toekomstplannen en wil die uitdragen.

De FELLOWS over hun betrokkenheid:

Gerrit Smit:

Sic transit gloria mundi

Zag de statige Eusebius door mensen toedoen na de Tweede Wereldoorlog veranderd in een puinhoop…

Had levenslang grote bewondering voor de mensen die onverdroten werkten aan de wederopstanding en restauratie van ons prachtig kerkgebouw…

Verheug mij erop om in de afronding van het herstel naar oude glorie mijn steentje te kunnen  bijdragen…

 
 
Roger Beets

“Als geboren Arnhemmer ontkom ik er niet aan een goed gevoel te hebben bij het icoon van deze stad. Ik zie ieder jaar weer, als ceremoniemeester van de Airborne herdenking in de Berenkuil, welke bijzondere betekenis de Eusebius heeft voor de Arnhem veteranen en hun familie. Dat is onvergetelijk.”

 
Esther Boekhorst

25 jaar geleden presenteerde ik “De Eusebius slaat 7” op Stadsomroep Arnhem. We zonden live het luiden van de zojuist ingehesen nieuwe klok uit. Nu kijk ik uit op de Eusebius. Zelfs in de steigers vind ik het prachtig!

 
 
Bas Boerman

 “Ik ben fellow van De Eusebius omdat ik als Arnhemmer graag iets         wil bijdrage aan hét historische icoon van Arnhem.”

 
 
Hilal Gemril
                     “Omdat ik mij geen Arnhem zonder Eusebius kan voorstellen.”

 

Kees Bakker:

“Waarom ik betrokken ben bij De Eusebius is omdat ik als Arnhemmer verantwoordelijkheid voel voor de ontwikkeling van onze stad. Wederopbouw is niet iets alleen van de generatie net na de oorlog. Als voormalig politiechef weet ik hoe belangrijk het is dat mensen zich met elkaar betrokken voelen bij hun leefomgeving en hoe bindend het is om gezamenlijk iets voor elkaar te krijgen waar je trots op kunt zijn.”

Andrea de Boeij:

“Ik ben fellow van De Eusebius omdat ik geniet van mooie gebouwen. Ik kijk daarom reikhalzend uit naar de dag waarop de Eusebius weer in volle glorie staat te schitteren in Arnhem en lever graag mijn bijdrage aan dit prachtige icoon van Arnhem.”

Jan van Dalen:

“Betrokken zijn bij de Eusebius is houden van mooie monumenten.”

Margreet van Gastel:

“De Eusebius (of De Eusebeus voor de echte Arnhemmer)  bepaalt al 1000 jaar de skyline van Arnhem. Weliswaar in verschillende verschijningsvormen en soms verwoest door beeldenstorm of de Tweede Wereldoorlog, maar altijd als centrum in de Arnhemse gemeenschap. Om te rouwen, te trouwen, te begraven of troost te vinden.
Dat moeten we voor de toekomst behouden met een bij de tijd horende bestemming,maar steeds als middelpunt in onze stad. Arnhem en de Eusebius horen bij elkaar!

Marieke van Kessel:

“Waarom zou je je niet inzetten om de Eusebius in 2019 weer als icoon van de stad te laten stralen? Ik kan mij geen reden bedenken.”

Bart van Meer:

“Oude steden zoals Arnhem leven bij gratie van iconen. Die zijn bepalend voor het karakter van de stad.  De Eusebius is meer dan representatief voor Arnhem, een icoon bij uitstek! Dat betekent simpelweg dat je niet om de Eusebius heen kunt.”

Paul Scholten:

“Zonder Eusebius is Arnhem ondenkbaar. Zij is het symbool van verleden, heden en toekomst van de stad, steeds torenhoog herkenbaar voor alle inwoners. Dit historisch kunstwerk in goede staat doorgeven aan volgende generaties is de plicht van ons allen. De quote voor mij zelf is : Daar ging ik voor, daar ga ik voor!”

Frank Thooft:

“Stel je voor dat je een buitenlandse toerist bent en bewust naar (de slag om) Arnhem bent gekomen om de historie te ervaren. Dan wil je toch een mooi gerestaureerde kerk zien?”

Edwin Verdurmen:

“De Eusebius is een groots icoon van onze stad. Arnhem is rond de kerk ontstaan en er is historisch een intense verbintenis door de eeuwen heen. Deze zal ook doorgetrokken dienen te worden naar de toekomst, in een nieuwe vorm en met een nieuwe betekenis. Het voelt voor mij als een eer om daaraan te morgen bijdragen.”

Dick Zweijtzer:

“Het is een eer om als fellow opnieuw blijk te kunnen geven van betrokkenheid bij dit Arnhemse icoon, die ik voorheen functioneel vanuit de gemeente Arnhem al had. De Eusebius verdient het om in volle glorie hersteld te worden en door een nieuwe bestemming niet alleen een plek te hebben in het hart van de stad, maar ook een plek te krijgen in het hart van alle Arnhemmers.”

Bernd Huibers:

“Arnhem is een stad die constant in ontwikkeling is. Dat betekent vooral op het goede doorbouwen. De Eusebius is daarvan een mooi voorbeeld. Al eeuwen in onze stad en constant in ontwikkeling. Ik help graag mee aan die ontwikkeling.”

Natasja Huting:

“Door het organiseren van een grote uitvaart en de Arnhemse Uitvaartbeurs heb ik ervaren wat een prachtige plek de Eusebiuskerk is. Het is een ontmoetingsplaats waar mensen elkaar leren kennen in een mooie ruimte met een intieme sfeer. Als geboren en getogen Arnhemse is de Eusebius voor mij een gezichtsbepalend herkenningspunt van de stad Arnhem. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”

Willem Jansen Verplanke:

“Schepen hebben een vuurtoren nodig als baken. Arnhemmers hebben de Eusebius! Arnhem zonder dit mooie gebouw met zijn van ver herkenbare toren is ondenkbaar. Daarom ben ik Fellow van de Eusebius.”

Ewoud Pranger:

“Ik voel mij zowel privé als zakelijk met de Eusebiuskerk verbonden. Privé omdat ik vanuit huis jaren op de kerk heb uitgekeken. Zakelijk omdat ik met de Belastingdienst goede fiscale afspraken voor SEA heb kunnen maken. Blij dat het gelukt is, ben ik graag bereid om als ‘fellow’ mee te denken over toekomstige fiscale/financiële vraagstukken.”

Jozé Janssen:

“Met mijn onderneming Jozé Janssen The Support Company ben ik actief in het mooie Arnhem op het Landgoed Rennen Enk (Insula Dei), een eeuwenoud landgoed.. Zo heeft Arnhem veel historie die hergebruikt wordt voor wonen, werken, samenkomen en beleven in deze mooi stad! Reden om mij ook een Fellow te voelen voor De Eusebius.”

Marc Sanders:

“Waarom ik als echte Arnhemmer de Eusebiuskerk een warm hart toedraag is omdat deze bijzondere kerk een stormachtig verleden heeft en nog steeds het middelpunt is van een geweldige stad. Een icoon die niet weg te denken is.”

Bert de Jong:

“Wat de Eifel toren is voor Parijs, is De Eusebius voor Arnhem.”

Constantijn Fuchs:

“De Eusebius als symbool dat Jong en Oud, Leermeester en Gezel, Noord en Zuid en Nieuw en Oud verbindt, dat is wat mij betreft een onderdeel van ons gemeenschappelijk streven.”

Folkert Rotshuizen:

“In de dertiger jaren mocht ik als kleine jongen van zeven jaar met mijn moeder mee naar de Grote Markt, waar grote karren met manshoge wielen van de boeren stonden met hun aanbod van aardappels, groenten en planten. Ondanks alle drukte reed de tram, luid tingelend, daar heel kalm tussen de wirwar op de markt door.
En dat alles gebeurde onder toezicht van de Grote Kerk. Zo heette die kerk en toren. En tegen die Toren, die geweldenaar, keek je op.”

Anke Kobelt:
“Arnhem is een prachtige stad met veel cultuurhistorie, waaronder het belangrijke en symbolische gebouw: De Eusebius. Sinds de 15e eeuw bepaalt De Eusebius het stadsgezicht. Ik ben trots dat ik als Fellow mijn bijdrage mag leveren aan de restauratie van deze indrukwekkende blikvanger. De Eusebius verdient het om als toeristisch trekpleister en sociaal-maatschappelijke ontmoetingsplek wederom een stralend middelpunt van Arnhem te zijn.”
Ine van Burgsteden:
“De Eusebius is thuis komen in Arnhem.”
Arie de Groot:
“Ik ben fellow van de Eusebius en steun de restauratie van de Eusebius, omdat ik Arnhem een bijzonder prettige stad vindt om te wonen en werken en graag wat terug wil doen voor de stad. Het steunen van onze Arnhemse icoon ‘De Eusebius’ is voor mij dé manier om dit te doen. De Eusebius is met zijn geschiedenis en uitstraling een markant kenmerk van onze stad wat niet verloren mag gaan.”
Francien van Zetten:
‘Arnhem zou Arnhem niet zijn zonder de imposante Eusebiuskerk. Daarom geef ik als Fellow de Eusebius graag een steuntje in de rug.’
Tim de Graat:
“Ik voel mij als inwoner en tevens ondernemer in Arnhem betrokken bij de stad, haar activiteiten en ontwikkeling. De Eusebius is hier uiteraard een belangrijk onderdeel van en het zou enorm zonde zijn als ons mooie aanzicht uit de stad, met veel historie, zou vervallen. Als ik daar een steentje aan bij kan dragen, dan doe ik dat!”

Ron König:

‘’De Eusebius is voor mij hét symbool van meer dan 1000 jaar Gelderse geschiedenis. En een prachtige plek voor bijzondere ontmoetingen met Arnhemmers en mooie concerten.”

Herman Kaiser:

‘’Je hebt twee soorten geschiedenis. Er is gestolde geschiedenis. Die is klaar. Interessant om bewaard te worden in musea en archieven. En er is levende geschiedenis. Geschiedenis die nooit af is en altijd maar door gaat. Zoals de geschiedenis van een stad.

Een stad is een gemeenschap van mensen. Die mensen hebben hun Arnhem geërfd van de vorige generatie. Dat doorgeven gaat al vele eeuwen. Voor de herkenbaarheid en eenheid door de tijd heeft de stad een verbindingsteken nodig. Iets wat van alle generaties is. Dat mensen in verleden, heden en toekomst verbindt. Dat verbindingsteken van Arnhem heet Eusebius.”

Onze FELLOWS zijn:
Kees Bakker • Martijn Baudoin • Roger Beets • Jaap Boehmer • Esther Boekhorst • Bas Boerman • Andrea de Boeij • Wim Bouwman • Suus Brands • Ine van Burgsteden • Ian Cressie • Jan van Dalen • Yosser Dekker • Wim Diesveld • Gerrie Elfrink • Roy Everts • Constantijn Fuchs • Margreet van Gastel • Hilal Gemril • Rahmi Gemril • Tim Graat • Arie de Groot • Peter de Haan • Coen ten Hagen • Alexander van den Hoven • Bernd Huibers • Natasja Huting • Willem Jakobs • Willem Jansen Verplanke • Jochem Janssen • Joze Janssen • Bert de Jong • Ronald de Jonge • Herman Kaiser • Karin Kalthoff • Marieke van Kessel • Anke Kobelt • Ron König • Ana-Maria Marin • Dick van der Meer • Bart van Meer • Daniëlle Middelhof • Rens Plaschek • Ewoud Pranger • Edwin Rijkaart- van Cappellen • Janneke Roelofs • Folkert Rotshuizen • Marc Sanders • Paul Scholten • Frans Schneider • Gerrit Smit • Jeanne Tamo • Frank Thooft • Bep van der Velden • Erik Vos • Edwin Verdurmen • Jos Wegdam • Danny Wijnveldt • Nick Wijnveldt • Hans Winters • Robert Wittenberg • Francien van Zetten • Dick Zweijtzer
 
De Fellows tijdens het eerste Fellows ontbijt

De Fellows tijdens het eerste Fellow-ontbijt
29 augustus 2013 (foto Rens Plaschek)