Restauratie Lantaarn begonnen – 2011

Wethouder Michiel van Wessem van de gemeente Arnhem (monumenten en archeologie) heeft op donderdag 25 augustus 2011 met een symbolische handeling het startsein gegeven voor de restauratie van het bovenste deel – de ‘Lantaarn’ – van de toren van de Grote of Eusebiuskerk in Arnhem.

De Eusebiuskerk in Arnhem blijkt, na twee eerdere restauraties in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, opnieuw aan een ingrijpende opknapbeurt toe. Het gebouw, dat tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 grotendeels werd verwoest en later grotendeels in de oorspronkelijke staat werd herbouwd, kampt met een aantal bouwtechnische problemen die eerder nog niet werden gesignaleerd of opgelost.  Zo vertonen veel ornamenten (beeldhouwwerk, pinakels etc) scheuren  en blijkt de natuurstenen bekleding van de toren niet goed te zijn verankerd.

Wethouder Michiel van Wessen (2e van links) takelt de eerste steen uit de Lantaarn

Wethouder Michiel van Wessen (2e van links) takelt de eerste steen uit de Lantaarn

Werkzaamheden
De Lantaarn van de toren, die begint op een hoogte van circa 50 meter, vraagt relatief een beperkte ingreep. De komende zestien maanden wordt ongeveer tien procent van de huidige natuursteen (Ettringer Tuf) vervangen door een duurzamer soort (Peperino Duro) Dit betreft onder andere de zogeheten ‘waterlijsten’ die als horizontale banden rondom de toren bevestigd zijn.
Ook zal het bovenste deel van de traptoren (het smalle torentje aan de zuidkant van de kerk waar de wenteltrap naar de top doorheen gaat) worden hersteld. Deze trap, die vanaf de Belvedère (+73 meter) toegang beidt tot de Panoramazaal (+80 meter) zal tijdens de werkzaamheden toegankelijk blijven.
De restauratiewerkzaamheden omvatten verder enkele verbeteringen en onderhoudswerkzaamheden, zoals het vervangen van voegwerk, het herstel van de leien dakbedekking van de spits van de toren, het opknappen van de kozijnen in de Panoramazaal en van   de zogeheten kruisbol en de haan die het hoogste punt van de toren vormt.
Financiering
Dit deel van de restauratie van de toren van de Eusebius is mogelijk dankzij een bijdrage van de Rijksoverheid, die via het Besluit Rijkssubsidiëring Instandhouding Monumenten (BRIM) in 2008 een subsidie van drie miljoen euro beschikbaar stelde. De gemeente Arnhem verstrekte eerder al  een subsidie van ruim twee miljoen euro voor de bouw van de steiger rond de toren en het onderzoek naar de technische staat van de Eusebius..
Opdrachtgever voor de werkzaamheden is de Stichting Eusebius Arnhem. Het werk wordt uitgevoerd door Aannemingsbedrijf Nico de Bont B.V. uit Vught  en Steenhouwerij Zederik uit Tienhoven. Bij de restauratiewerk worden in het kader van de Leerlingbouwplaats ook jonge vakkrachten ingezet die bij deze bijzondere opdracht hun vaardigheden kunnen ontwikkelen.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=-5ZbzS9eUNI&w=560&h=345]

De reportage van RTV Arnhem over de restauratie.

Uitvoering
De architectonische begeleiding van de restauratie is in handen van het bureau Rothuizen van Doorn ’t Hooft (Breda/Middelburg). Adviesburo De Vaal uit Hoevelaken, dat al jaren bij de Eusebius is betrokken, begeleidt de uitvoering van de werkzaamheden.
Na afronding van de werkzaamheden – eind 2012 – zal ook de steiger rondom de Lantaarn verwijderd worden. Arnhem krijgt dan weer vrij zicht op het bovenste deel van de toren! Het steigermateriaal zal later bij het vervolg van de restauratie van het schip opnieuw gebruikt kunnen worden.