‘Studie ander gebruik Eusebiuskerk’

Bron: De Gelderlander, 8 februari 2011
ARNHEM – Een onderzoek moet uitwijzen of de Eusebiuskerk in Arnhem op andere manieren gebruikt kan worden. Arnhemmers worden opgeroepen hierover mee te denken. Een nieuwe bestemming van de kerk moet zorgen voor meer inkomsten. Dit is nodig met het oog op een kostbare restauratie.
In de discussie over een ander gebruik van de Eusebiuskerk in Arnhem gaat de Stichting Eusebius Arnhem geen enkele optie bij voorbaat uit de weg. “Alles is bespreekbaar”, zegt Hans Winters van SEA. “Ook bijvoorbeeld een gebouw in het gebouw.” Een bestemming met ‘grotere maatschappelijke opbrengst’ is nodig om een noodzakelijke, maar peperdure restauratie te betalen.

De hersteloperatie kost naar verwachting tientallen miljoenen euro’s. De SEA wil het liefst dat de gevaarlijke natuurstenen bekleding van de kerk in hartje Arnhem compleet wordt vervangen. Zo’n restauratie zal zeker tien jaar duren.De zoveelste restauratie van Arnhems icoon krijgt van de bevolking geen vanzelfsprekende steun, beseft de stichting. De stichting zoekt daarom nadrukkelijk de steun en input van de bevolking in de zoektocht naar de nieuwe bestemming, zo maakte de gemeente Arnhem eerder deze week bekend. In ons land zijn vele voorbeelden: in de H. Maagdkerk in Bergen op Zoom zit een theater, in de Dominicanenkerk in Maastricht een boekhandel met cultuurpodium en in de Heilig Hartkerk in Roosendaal huist een gezondheidscentrum.

In de multifunctionele kerk worden nu vakbeurzen, exposities, feesten en incidenteel kerkdiensten gehouden.
“De Eusebiuskerk is een icoon. Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. Uitgangspunt is dat we de kerk voor de stad willen behouden. Ik ben enthousiast over het plan om samen met Arnhemmers te gaan onderzoeken welke nieuwe functies we in de kerk kunnen onderbrengen zodat de kerk nog veel meer van alle Arnhemmers wordt”, aldus wethouder Michiel van Wessem (cultuur).

De Eusebiuskerk staat in de steigers voor een restauratie, maar het is nog niet bekend hoeveel miljoenen dit karwei gaat kosten en waar het geld vandaan moet komen. Wel is al 3 miljoen euro rijkssubsidie binnen voor de eerste fase: de restauratie van de zogenoemde lantaarn, het bovenste deel van de kerk. De bedoeling is hiermee komend voorjaar te beginnen.