
Leer meer over het leven van Karel van Gelre
Hertog Karel van Gelre was iemand die de vrijheid namens de Gelderse bevolking vertegenwoordigde. Nog voordat er een Nederlandse staat ontstond, kwam hij op voor de vrijheid van het hertogdom Gelre. Het hertogdom in de tijd van hertog Karel van Gelre was veel groter dan de provincie Gelderland nu is. Op het toppunt reikte Gelres gezag van Roermond tot aan de Waddenzee. Hertog Karel van Gelre bracht zijn laatste jaren door in Arnhem. Arnhemmers waren blij met hertog Karel van Gelre. Zo bracht de hertog meer handel door de rivier de Rijn dichter naar de stad toe te verleggen.
In de experience Glorie van Gelre leidt Hertog Karel van Gelre de bezoekers zelf rond. In de audiotour vertelt hij over zijn turbulente leven.

Het praalgraf van de hertog van Gelre: een uitzonderlijk beeldhouwwerk
Dit monument in de Eusebiuskerk is een eerbetoon van de Arnhemmers aan de hertog Karel van Gelre en is zonder meer een van de meest uitzonderlijke beeldhouwwerken in Nederland uit de zestiende eeuw. Het bestaat uit een zwart marmeren tombe met daarop een levensgroot albasten beeld van de hertog omringt door een zestal leeuwen met acht kwartierwapens, de wapen- schilden van zijn vader en die van moederskant. Bijzonder zijn de met name de zestien Renaissancistische reliëfs rondom de tombe in de Eusebiuskerk waarop de Heilige Familie, de twaalf apostelen en een drietal heiligen te zien zijn. Eén van die drie heeft duidelijk de trekken van de hertog Karel van Gelre. Karel is hier vermomd als Martinus, vóór Eusebius de patroonheilige van Arnhem, of als keizer Karel de Grote, die na diens dood heilig werd verklaard.

Een onafhankelijk hertogdom Gelre
Het laat-middeleeuwse hertogdom Gelre was veel groter dan het huidige Gelderland. Het vormde een zelfstandig hertogdom en bestond uit vier kwartieren, met ieder een hoofdstad: Arnhem, Nijmegen, Roermond en Zutphen. Ook gebieden in Duitsland hoorden bij Gelre. Het hertogdom Gelre was een welvarend gebied. Er stroomden drie grote rivieren doorheen (Rijn, Maas en IJssel). De steden verdienden goed aan de handel over het water. De hertogen konden er tol heffen. Maar Gelre lag ook ingeklemd tussen internationale grootmachten, zoals de Bourgondische gebieden in Vlaanderen en Brabant en delen van het Habsburgse rijk in het huidige Duitsland. De hertogen van Gelre moesten voortdurend strijden voor haar onafhankelijkheid.

Plan je bezoek aan de Eusebiuskerk
Bezoek de Eusebiuskerk en ontdek de vele verhalen. Kom meer te weten over het ontstaan van de kerk diep in de Grafkelders, of de verwoesting daarvan tijdens de tweede wereldoorlog in de Slag om Arnhem hoog in de torens. Voor jong en oud; met (kinder)audiotour, tekenfilms en games, er valt van alles te beleven. Kom dus snel langs om de Eusebiuskerk te bezoeken!