Tickets

Ontdek de Glorie van het hertogdom Gelre

Nieuw in de Eusebius! In de Eusebiuskerk ga je terug naar de oudste geschiedenis van Gelderland. Hier ontdek je alles over de Glorie van Gelre. Het hertogdom Gelre was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste vorstendommen in de Nederlanden. In de experience Glorie van Gelre maak je een reis door het hertogdom Gelre en maak je kennis met de mensen van toen.

Het hertogdom Gelre: ontdek vele schatten

In een spannende route door de kerkzaal én grafkelders leer je hoe de Eusebiuskerk in de late middeleeuwen werd gebouwd en prachtig versierd. In de kerk zijn oude schatten te zien, zoals het opvallende grafmonument van hertog Karel van Gelre (1467­-1538) en het harnas dat hij zélf nog heeft gedragen! Het hertogdom Gelre was in de middeleeuwen een van de belangrijkste vorsten­ dommen van de Lage Landen. Karel van Gelre was de machtigste hertog die het hertogdom Gelre ooit heeft gehad. Hij is iemand die de vrijheid namens de Gelderse bevolking vertegenwoordigde. Nog voordat er een Nederlandse staat ontstond, kwam hij op voor de vrijheid van het hertogdom Gelre.

Maak een reis naar de middeleeuwen in de Eusebiuskerk

Via de experience Glorie van Gelre in de Eusebiuskerk in Arnhem stap je 500 jaar terug in de tijd naar de Middeleeuwen. Dat is de tijd van ridders en kastelen, maar ook van de gewone burgers en de gilden in Arnhem. En van deze prachtige kerk. Hoe is de Eusebiuskerk in Arnhem in de late Middeleeuwen gebouwd en versierd?

Nachtwacht uit de geschiedenis van Gelderland

“Het harnas van de hertog Karel van Gelre kan je zien als de Nachtwacht uit de geschiedenis van Gelderland”, aldus conservator Jeroen Punt van het Nationaal Militair Museum. “Dit harnas is uniek in zijn soort. Het is het oudste nog intact gebleven har­ nas van Nederland. Het bijzondere is dat zowel de drager als de maker van het harnas bekend zijn. De maker was Jan van Calis die net als Karel in de kerk begraven ligt. Dit is uit de geschiedenis van Gelderland een uniek voorwerp.”

 

Het harnas van Karel overleefde als een wonder de Tweede Wereldoorlog. In 1962 is het harnas voor het laatste gerestaureerd en sindsdien hing het onaangeroerd op vijf meter boven de grond in de kerk. Jeroen: “Het zat onder een dikke stof­ laag en was roestig”.

Dankzij een crowdfundingsactie is geld opge­ haald om het harnas grondig te restaureren. Tijdens de restauratie in de kerkzaal logeerde het harnas in het Nationaal Militair Museum, maar is nu eindelijk weer terug in de Eusebiuskerk!

Lees verder…

Kom gauw langs en plan je bezoek aan de Eusebiuskerk

Bezoek de Eusebiuskerk en ontdek de verhalen van Arnhemmers die de oorlog en de wederopbouw meemaak­ten. In de kerk zijn ook verhalen te ontdekken die nog honderden jaren verder teruggaan; helemaal naar de middeleeuwen. Het verhaal van de Slag om Arnhem hoog in de toren van de kerk tot het verhaal van de Glorie van Gelre diep in de donkere grafkelders. Voor jong en oud; met (kinder)audiotour, tekenfilms en games. Kom dus snel langs om de Eusebiuskerk te bezoeken!