
Wat is de Slag om Arnhem?
De Slag om Arnhem was onderdeel van Operatie Market Garden. Het is een van de grootste luchtlandingsoperaties ooit. De Slag om Arnhem duurde van 17 september tot en met 25 september 1944. De Engelse parachutisten landden op de Veluwezoom en trokken vanaf de Ginkelse Heide, Wolfheze en Oosterbeek richting Arnhem. Het doel van de Slag om Arnhem was om de Rijnbrug te veroveren op de Duitsers. Heel weinig parachutisten bereikten Arnhem en de Duitsers boden hevig verzet. De geallieerden konden uiteindelijk geen stand houden en Operation Market Garden mislukte. Tijdens de gevechten werd Arnhem in de puin gelegd. Ook de Eusebiuskerk bleef niet gespaard.
Als je meer over Arnhem tijdens deze ingrijpende periode wilt leren: in de Eusebiuskerk wordt het verhaal van de Slag om Arnhem indringend en voelbaar verteld.
Experience Slag om Arnhem
De toren van de Eusebius is 93 meter hoog en na de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog volgens een nieuw ontwerp herbouwd. Op verschillend etages kun je uitstappen en meer te weten komen over de Slag om Arnhem en wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Vanaf de hoogste etage heb je uitzicht over het landschap van de Slag om Arnhem. Stap maar in de lift!

Wat is Operatie Market Garden?
Operatie Market Garden is bedacht door de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. Operatie Market Garden bestond eigenlijk uit twee delen. Ze hadden allebei een codenaam. ‘Market’ ging om het droppen van parachutisten bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem om de bruggen te veroveren. ‘Garden’ zorgde voor het oprukken van grondtroepen vanuit Zuid-Nederland.
Op die manier zou er een doorgang kunnen komen naar Duitsland en dan vooral naar de oorlogsindustrie in het Ruhrgebied. Dit liep tot en met Nijmegen aardig volgens plan, maar Arnhem was letterlijk ‘a bridge too far’, oftewel een brug te ver.

De John Frostbrug
De Rijnbrug waar zo om gevochten werd, heet nu de John Frostbrug. De brug is in 1978 vernoemd naar luitenant-kolonel John Frost. Hij was in september 1944 de Engelse commandant bij de Slag om Arnhem. De brug kwam van twee kanten onder vuur te liggen. Om te voorkomen dat de Rijnbrug weer in Duitse handen zou komen, werd hij door de Engelsen gebombardeerd. Pas in 1950 kon de brug in Arnhem weer in gebruik worden genomen.

De Eusebiuskerk tijdens de Slag om Arnhem
Tijdens de gevechten bij de Slag om Arnhem tussen de Engelsen en Duitsers brak brand uit in de Eusebiuskerk. Daarbij gingen het houten interieur en de daken verloren. Ook van het eeuwenoude orgel in de Eusebiuskerk bleef niks over. De Eusebiustoren overleefde ternauwernood, maar die was zo beschadigd dat die tijdens de winter van 1944/1945 helemaal instortte. Daardoor werd ook het schip van de Eusebiuskerk vernield.
De kerk herrees tijdens de periode van wederopbouw en gaf de stad en zijn inwoners hun trots terug.