Tickets

De Eusebiuskerk icoon van de Slag om Arnhem

De Eusebiuskerk is internationaal bekend van de Slag om Arnhem. In september 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, stond de Eusebiuskerk middenin de vuurlinie. Samen met de John Frostbrug is de Eusebiuskerk nu de belangrijkste herdenkingsplek voor de Slag om Arnhem. Vanaf de kerktoren heb je uitzicht op de plekken waar gevochten is. Vanaf de glazen balkons op de Eusebiustoren heb je goed zicht op de indrukwekkende John Frostbrug.

Wat is de Slag om Arnhem?

De Slag om Arnhem was onderdeel van Operatie Market Garden. Het is een van de grootste luchtlandingsoperaties ooit. De Slag om Arnhem duurde van 17 september tot en met 25 september 1944. De Engelse parachutisten landden op de Veluwezoom en trokken vanaf deGinkelse Hei, Wolfheze en Oosterbeek richting Arnhem. Maar de Duitsers boden hevig verzet. Tijdens de gevechten werd Arnhem in de puin gelegd. Ook de Eusebiuskerk bleef niet gespaard.

Als je je afvraagt wat de Slag om Arnhem is: in de Eusebiuskerk wordt het verhaal van de Slag om Arnhem indringend eninvoelbaar verteld.

Het doel van de Slag om Arnhem

Het doel van de Slag om Arnhem was om de Rijnbrug te veroveren op de Duitsers. Het doel mislukte. Heel weinig parachutisten bereikten Arnhem en ze konden uiteindelijk geen stand houden. De Duitsers namen wraak op Arnhem. De stad werd geëvacueerd en geplunderd. Het verzet werd gearresteerd. Arnhem veranderde in een spookstad.

Wat is Operatie Market Garden?

Operatie Market Garden is bedacht door de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. Operatie Market Garden bestond eigenlijk uit twee delen. Ze hadden allebei een codenaam. ‘Market’ ging om het droppen van parachutisten bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem om de bruggen te veroveren. ‘Garden’ zorgde voor het oprukken van grondtroepen vanuit Zuid-Nederland.

Op die manier zou er een doorgang kunnen komen naar Duitsland en dan vooral naar de oorlogsindustrie in het Ruhrgebied. Dit liep tot en met Nijmegen aardig volgens plan, maar Arnhem was letterlijk ‘a bridge too far’ (een brug te ver).

John Frostbrug tijdens de Slag om Arnhem

De Rijnbrug waar zo om gevochten werd, heet nu de John Frostbrug. De brug is in 1978 vernoemd naar luitenant-kolonel John Frost. Hij was in september 1944 de Engelse commandant bij de Slag om Arnhem. De brug kwam van twee kanten onder vuur te liggen. Om te voorkomen dat de Rijnbrug weer in Duitse handen zou komen, werd hij door de Engelsen gebombardeerd. Pas in 1950 kon de brug in Arnhem weer in gebruik worden genomen.

De Eusebiuskerk tijdens de Slag om Arnhem

Tijdens de gevechten bij de Slag om Arnhem tussen de Engelsen en Duitsers brak brand uit in de Eusebiuskerk. Daarbij gingen het houten interieur en de daken verloren. Ook van het eeuwenoude orgel in de Eusebiuskerk bleef niks over. De Eusebiustoren overleefde ternauwernood, maar die was zo beschadigd dat die tijdens de winter van 1944/1945 helemaal instortte. Daardoor werd ook het schip van de Eusebiuskerk vernield.