Durf jij: glazen balkons

De glazen panoramalift brengt je naar het hoogste punt van Arnhem waar je het spectaculaire uitzicht kan bewonderen. De glazen balkons – helemaal van glas! – aan de oost- en westkant van de toren op 60 meter hoogte bieden een fenomenaal uitzicht op de stad Arnhem, de Rijn, de Betuwe, de Veluwezoom, de Achterhoek en natuurlijk Nijmegen.

Glazen balkons - durf jij?

De glazen balkons – helemaal van glas! – aan de oost- en westkant van de toren op 60 meter hoogte bieden een fenomenaal en vrij uitzicht op Arnhem en omgeving. Het is dé selfieplek bij uitstek. Elk balkon weegt circa 2.500 kilogram en is onder meer met stalen kabels aan de toren bevestigd. De glasplaat die de bodem vormt, kan met gemak maximaal zes personen dragen.

Vreemde eenden: Disney-beelden

Wie zich op de glazen balkons omdraait voor een blik op de toren, ziet de beeltenissen en van bekenden Walt Disney- en Maarten Toonder-stripfiguren van dichtbij. Deze beelden van onder meer Donald Duck, Mickey Mouse en Tom Poes en Ollie B. Bommel zijn bij de restauratie in 1962 gemaakt door beeldhouwer Henk Vreeling. Van één van de Zeven Dwergen van Sneeuwwitje aan de westkant van de toren, vervaardigde Vreeling als grap dominee G.C. Foeken. Deze dominee behoorde indertijd tot de mensen die het niet passend vonden om de eeuwenoude Eusebiuskerk van stripfiguren te voorzien.

Spectaculaire Panoramalift

De Eusebius is het enige kerkgebouw in Europa met een lift in de toren! Dankzij de glazen wand biedt de lift een steeds weidser uitzicht op Arnhem, de Rijn, de Betuwe en de Veluwezoom. Tegelijk biedt de lift een kijkje aan de binnenkant van de toren. Zo zijn de klokken van het indrukwekkende carillon in de toren van dichtbij te bewonderen. Prins Willem Alexander en de Britse prins Charles hebben de Panoramalift tijdens de 50e herdenking van de Slag om Arnhem in september 1994 officieel in gebruik genomen.