Tickets

Covid en zaadcellen op de Eusebiuskerk

Dankjewel voor je interesse in dit bijzondere kunstwerk op de Eusebiuskerk Arnhem! Wat je ziet is een reeks luchtboogbeelden die ambachtelijk zijn uitgevoerd in steen en metaal. Kan jij alle wetenschappelijke fenomenen herkennen?  Dit kunstwerk is een ode aan de wetenschap en staat voor hoop op goeds in de toekomst.

Moderne Ark van Noach

Je ziet het goed! Er zijn onder andere covid-virussen, beerdiertjes en zaadcellen in steen en metaal op de kerk aangebracht. Kunstenaar Arno Coenen reageert met zijn ontwerp op de andere traditionele beeldengroepen op de Eusebiuskerk met het Bijbelse thema Ark van Noach. Coenen: “Wanneer je het verhaal van de Ark van Noach met de kennis van vandaag de dag benadert komt het vervreemdend over: waarom zou je een gigantisch vaartuig bouwen om de diersoorten van de zondvloed te behoeden? De inhoud van de ark kan je op celniveau bewaren waarna je het later kloont. Of je bewaart de DNA-informatie op een chip: de Ark van Noach in je binnenzak. Maar dat maakt het verhaal niet minder actueel. Nog steeds sterven er belangrijke diersoorten uit en wordt de aarde bedreigd door natuurrampen”.

In plaats van verschillende dieren bestaat deze nieuwe serie luchtboogbeelden daarom uit een reeks uitvergrotingen van microscopische fenomenen die we in beeld hebben dankzij de wetenschap en die ons meer kunnen vertellen over onze plaats in de kosmos. Met zijn kunstwerk onderstreept Arno Coenen het belang van de wetenschap en onderkent hij tegelijk de rol die religie kan spelen in het hoop geven en motiveren van mensen om hun toekomst op een positieve manier vorm te geven.

Covid-virussen en beerdiertje

Prominent aanwezig in de reeks is het mysterieuze beerdiertje, dat zowel op de aarde als in de ruimte voorkomt en waarbij de wetenschap vooralsnog voor een raadsel staat. Verder is er onder meer een atoom, een covid-virus, een amoebe, een stuk mycelium; ook hierop zou in de toekomst eindeloos gevarieerd kunnen worden, afhankelijk van toekomstige wetenschappelijke ontwikkelingen. Coenen ontwierp het kunstwerk nog vóór de covid- pandemie, maar plaatst dit kunstwerk nu onverwacht midden in de actualiteit.

Kunstenaar Arno Coenen heeft een reputatie opgebouwd met monumentale kunstwerken in de openbare ruimte, waarin hij oude ambachten, zoals glasmozaïek, mengt met hedendaagse computer graphics. Internationale bekendheid kreeg hij met zijn bijdrage aan De Markthal in Rotterdam van MVRDV Architects, het grootschalige, kleurrijke plafond dat op de covers belandde van zowel het Architectuur in Nederland Jaarboek en het Dutch Design Jaarboek. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de Beurspassage in Amsterdam en eindigde daarmee in de top 3 van het Jaaroverzicht architectuur van NRC Handelsblad.

Dit kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Eusebiuskerk Arnhem

De Eusebiuskerk, bekend van de Slag om Arnhem, is de afgelopen tien jaar ingrijpend gerestaureerd. Dit voorjaar is de kerk steigervrij. De plaatsing van dit kunstwerk vormt het slotstuk van het tien jaar ingrijpend restaureren van de Eusebiuskerk. De kerk werd verwoest met de Slag om Arnhem (1944) en daarna mooier dan voorheen opgebouwd. Op de kerk zijn met de wederopbouw bijna honderd voor die tijd moderne luchtboogbeelden geplaatst. De luchtboogbeelden op twee luchtbogen bleken met de afgelopen restauratie onvervangbaar. Daarop nodigde de Eusebius organisatie (museum) Arno Coenen uit voor een nieuw ontwerp. De organisatie ambieert met onder meer dit bijzondere kunstwerk te transformeren naar een culturele topattractie. In het recente verleden werd de kerk gebruikt als lokale evenementenlocatie.