Tickets

Bezoek de kastelen van Gelderland

In de experience Glorie van Gelre in de Eusebiuskerk stap je terug naar de tijd van ridders en kastelen. Wat is er dan leuker om die kastelen – uit de Middeleeuwen en later – ook in het echt te zien? Dat kan!

Kastelen van Gelderland

Kastelen rondom Arnhem

Gelderland heeft enorm veel kastelen. Kasteel Doornenburg bijvoorbeeld. De wat oudere tv-kijker zal zich die herinneren van de ridderserie Floris. Slot Loevestein is beroemd vanwege de bijzondere ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist! De Veluwezoom is bekend om ‘Gelders Arcadië’, het landschap van uitgestrekte landgoederen, buitenplaatsen en kastelen.

Misschien wel de mooiste kastelen zijn op korte afstand van de Eusebiuskerk en in de directe omgeving van Arnhem te vinden. We lichten er graag een aantal voor je uit:

Kasteel Rosendael

Kasteel Rosendael bij Arnhem is een van oorsprong laatmiddeleeuws kasteel. De eerste vermelding in de boeken is uit 1314. Het werd door de graaf van Gelre gebouwd. Kasteel Rosendael ligt in het dorp Rozendaal bij Velp.

Van het oorspronkelijke kasteel is alleen de donjon (toren) overgebleven. In de 18e eeuw werd daar een vierkant huis aangebouwd en verschillende bijgebouwen en stallen. Zo werd Kasteel Rosendael meer een buitenhuis dan een kasteel.

Bezoek kasteel Rosendael

kasteel Zypendaal

Kasteel Zypendaal

Kasteel Zypendaal of Huis Zypendaal in Arnhem is rond 1760 gebouwd als buitenplaats in Park Zypendaal. Rond 1880 werd het verbouwd door Pierre Cuypers, de architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.

Na de Slag om Arnhem in september 1944 deed Kasteel Zypendaal een tijdje dienst als hospitaal voor gewonde soldaten. Park Zypendaal is vrij toegankelijk en de bovenverdieping van Kasteel Zypendaal is in de zomer geopend als museum.

Bezoek kasteel Zypendaal

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is gebouwd als waterburcht en ligt in de uiterwaarden van de Rijn bij Doorwerth, vlakbij Arnhem. De burcht werd voor het eerst genoemd in het jaar 1260. Kasteel Doorwerth werd toen belegerd en in brand gestoken.

Vanaf de 15e tot de 17e eeuw werd Kasteel Doorwerth steeds uitgebreid, maar tijdens de gevechten rondom Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 raakte het zwaar beschadigd. Na restauratie biedt het nu plaats aan het Museum Veluwezoom, het Nederlands Jachtmuseum en de Nationale Bosbouwcollectie.

Bezoek kasteel Doorwerth

Kasteel Biljoen

Kasteel Biljoen ligt in Velp bij Arnhem en werd rond 1530 gebouwd als ‘edelhuis’ in opdracht van Karel van Gelre. Uit geldnood moest de hertog van Gelre al in 1535 Kasteel Biljoen weer verkopen.

In de loop der jaren heeft Kasteel Biljoen veel beroemde bewoners gehad: zo was Lodewijk XIV van Frankrijk er in 1672 en woonde Anna Paulowna – weduwe van koning Willem II van Nederland – er vanaf 1848.

Meer over kasteel Biljoen

Kasteel Middachten

Kasteel Middachten staat in het dorp De Steeg, vlakbij Arnhem en niet ver van de rivier de IJssel. Kasteel Middachten wordt voor het eerst genoemd in 1190. De oudste bouwdelen zijn van rond 1350. Maar het middeleeuwse kasteel werd een aantal keren verwoest en opnieuw opgebouwd.

De huidige vorm van Kasteel Middachten ontstond eind 17e eeuw. Nadat het kasteel in 1698 herbouwd was, is met de aanleg van de nu beroemde tuinen begonnen.

Bezoek Kasteel Middachten

Bedrijfsuitje Gelderland

Eusebiuskerk Arnhem en de kastelen van Gelderland

Gelre was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste vorstendommen in de Nederlanden. De machtigste hertog die Gelre ooit had was Karel van Egmond, oftewel Karel van Gelre. In de Eusebiuskerk staat zijn praalgraf. Hertog Karel van Gelre leidt de bezoekers van de experience Glorie van Gelre in de audiotour zelf rond door de kerkzaal en grafkelders.

Sommige kastelen gaan direct terug naar de tijd van Hertog Karel van Gelre. Hertog van Gelre legde bijvoorbeeld de basis voor kasteel Biljoen in Velp. Ook liet hij het Duivelshuis in Arnhem bouwen, een stadskasteel vlak achter deze kerk. Het Duivelshuis is nu het Arnhemse stadhuis en de werkplek van de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch.