Slag om Arnhem

De Eusebius is internationaal bekend van de Slag om Arnhem. In september 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, stond deze kerk middenin de vuurlinie. De kerk werd beschoten en brandde vrijwel volledig uit. Samen met de John Frostbrug is de Eusebiuskerk de belangrijkste herdenkingsplek voor de Slag om Arnhem.

Persoonlijk verhaal

Op zondag 17 september 1944 was er een kerkdienst in de Eusebius. Toen de preek begon hoorden de aanwezigen sirene, ontploffende bommen en laagvliegende vliegtuigen. Nadat de stroom uitviel speelde het orgel voor het laatst het Wilhelmus en werd er uit volle borst meegezongen. Het was het begin van de Slag om Arnhem. Jan Mijnhart was toen de koster van de kerk en schreef zijn ervaringen in een dagboek. In de Eusebiustoren kun je zijn verhaal zien en beleven.

Wederopbouw

Na de Tweede Wereldoorlog is de Eusebiuskerk mooier dan voorheen herbouwd. Er werd een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe toren. De toren zoals we die nu kennen is dus heel anders dan de oorspronkelijke toren! Terwijl je met de lift door de toren zoeft ontdek je het verhaal over de wederopbouw. Helemaal bovenin de torenspits speel je een spel om de basisprincipes van een sterke toren te leren.