
Het begin van de Slag om Arnhem - twee ooggetuigen vertellen

De Slag om Arnhem vanuit de Eusebiuskerk en Oosterbeek
Vanuit de toren van de Eusebiuskerk zie je een hoge zendmast in de verte. Daarachter liggen de heidegebieden van Wolfheze en Heelsum. Op 17 september 1944, bij het begin van Operatie Market Garden, landden daar duizenden parachutisten met wapens en voortuigen. Hun doel was het veroveren van de Rijnbrug bij Arnhem. Vanuit de toren van de Eusebiuskerk zie je in de verte ook Oosterbeek liggen. De optrekkende geallieerden stuitten daar al snel op onverwacht sterke Duitse tegenstand, waaronder twee SS-pantserdivisies. De luchtlandingstroepen waren licht bewapend en geen partij voor de zwaarbewapende Duitsers. Slechts 600 Britse parachutisten wisten de brug bij de Rijn te bereiken. De rest van het leger kwam vast te zitten in Oosterbeek.
De Britten kozen villa Hartenstein (nu het Airborne Museum) als hoofdkwartier en trokken zich terug in een cirkel van ongeveer een kilometer rond de villa. Luchtdroppings met voedsel, medicijnen en munitie bereikten de ingesloten mannen niet en vielen in handen van de Duitsers.
En verderop in de verte, aan de overzijde van de Rijn ligt Driel. In Driel landden Poolse parachutisten om de ingesloten Britten bij Hartenstein te helpen. Het lukte de Polen niet om de Britten te versterken; ze werden constant onder vuur genomen als ze de Rijn wilden oversteken. Uiteindelijk besloten ze tot evacuatie van de Britten. In de nacht van 25 op 26 september wisten de Polen met rubberbootjes ongeveer 1.600 ingesloten Britten uit Oosterbeek naar de overkant van de Rijn te brengen. Operatie Market Garden is geëindigd en totaal mislukt. In totaal kwamen bij de Slag om Arnhem bijna 2000 van de ruim 10.000 gelande geallieerden om het leven.
In Oosterbeek zijn veel militairen begraven. Jaarlijks wordt er in Oosterbeek zeer uitgebreid herdacht. Zo is er de jaarlijkse Airborne Wandeltocht, ’s werelds grootste eendaagse herdenkingswandeltocht. Deze Airborne wandeltocht in het kader van de Slag om Arnhem 1944 vindt ieder jaar plaats op de eerste zaterdag in september te Oosterbeek.

De Slag om Arnhem en Musis Sacrum
Vanuit de toren zie je vier torentjes, vlak voor de kerk. Dat is concertzaal Musis Sacrum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed Musis Sacrum dienst als recreatiegebouw voor Duitse militairen. Er werden films vertoond en er waren voorstellingen en bijeenkomsten voor de Duitse soldaten. Tijdens de voorbereidingen voor Operatie Market Garden in september 1944 werd Musis Sacrum uitgekozen als toekomstig geallieerd hoofdkwartier. Maar het liep anders. De opmars naar Arnhem ging niet volgens plan en de Duitsers gebruikten Musis Sacrum als geïmproviseerde gevangenis voor geallieerde krijgsgevangenen, voordat ze voor verdere registratie naar Velp werden doorgestuurd.

Kom gauw langs en plan je bezoek aan de Eusebiuskerk
Bezoek de Eusebiuskerk en ontdek de verhalen van Arnhemmers die de oorlog en de wederopbouw meemaakten. In de kerk zijn ook verhalen te ontdekken die nog honderden jaren verder teruggaan; helemaal naar de middeleeuwen. Het verhaal van de Slag om Arnhem hoog in de toren van de kerk tot het verhaal van de Glorie van Gelre diep in de donkere grafkelders. Voor jong en oud; met (kinder)audiotour, tekenfilms en games. Kom dus snel langs om de Eusebiuskerk te bezoeken!
Wil je je, na je bezoek aan de Eusebiuskerk, verder verdiepen in Operation Market Garden en Airborne? Dan kan je Museum Hartenstein in Oosterbeek bezoeken!